Nyheter

FORSIDEN: Slik er forsiden til Etterretningstjenestens åpne trusselvurdering Fokus 2022, illustrert av Karl Bryhn.

Abstrakt maleri gikk til topps hos Etterretningstjenesten

Etterretningstjenesten lanserte tidligere i år en kunstkonkurranse for forsiden av trusselvurderingen sin. Verket «Space Opera V» får frem et stadig mer komplekst og omskiftelig verdensbilde, mener de.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I januar utlyste Etterretningstjenesten en kunstkonkurranse, for å finne forsiden til årets trusselvurdering.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

«Vi ønsker et bredt spekter kunstneriske uttrykksformer velkommen, det være seg alt fra tegnede og malte kunstverk, kreativ koding, glitch art og 3D til broderi eller tresnitt», skrev Forsvaret på sine hjemmesider den gangen.

Grenseland

Fredag ble det klart hvem som stakk av med seieren, da E-tjenesten, Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) la frem sine ugraderte trussel- og risikovurderinger for 2022.

Kunstneren Karl Bryhn leverte inn bidraget «Space Opera V». Han skriver følgende om verket sitt:

«De siste par åra har jeg jobbet med malerier som tar utgangspunkt i output fra nevrale nettverk (GAN) som genererer abstrakte former ut i fra bildearkiv. Det genererte resultatet kan fremstå som overbevisende motiver blant annet hvis, i tillegg til antydende former og kontekst, bildeelementene har tilstrekkelig realistiske overflateegenskaper. Dette kan danne en slags pseudo -figurasjon som overbeviser og forvirrer samtidig, en verden som ved første øyekast virker forståelig men som hele tiden bikker mellom det man henledes til å se og det som faktisk befinner seg på lerretet.»

«For meg havner effekten et sted i grenselandet mellom det å tolke uklare data som noe klart og definert, og å trekke mening ut av urelaterte ting. Tolkning av data er noe vi alle gjør hvert eneste øyeblikk av livene våre for å konstruere og navigere virkeligheten vi forholder oss til. Men stimuli tolkes subjektivt og vi forholder oss ikke nødvendigvis til samme tolkning selv om vi forsøker å enes om en overordnet delt virkelighetsforståelse.»

FORSIDE: «Space Opera V» av kunstneren Karl Bryhn pryder forsiden av årets trusselvurdering fra Etterretningstjenesten.

15.000 kroner

Etterretningstjenesten skriver at Bryhns verk «får frem et stadig mer komplisert og omskiftelig verdensbilde preget av blant annet desinformasjon og rask teknologisk utvikling».

«Space Opera V» er en spennende, abstrakt tilnærming til høyaktuelle tema som vil prege store sikkerhetspolitiske spørsmål også i 2022.»

Til Forsvarets forum sier pressekontakt i E-tjenesten Ann Kristin Bjergene at det var rundt 40 bidrag i konkurransen med «ganske stor variasjon i uttrykket».

Fikk kritikk

Konkurransen, der vinneren får 15.000 kroner, ble kritisert av Grafill, norsk organsiasjon for visuell kommunikasjon tidligere i år.

– Vi ser med jevne mellomrom konkurranser der utlyser formulerer seg som om kreativt arbeid er en hobby, noe man gjerne gjør både ubetalt og på fritiden, sa Grafill-leder Rene Renneflott til Subjekt.

Grafill kom med fire punkter de mente var bekymringsverdige. Les alle her.

– Vi har fått gode innspill fra Grafill. Utover dette har vi ikke noe ytterligere å tilføye, sa kommunikasjonssjef i E-tjenesten Ann-Kristin Bjergene til Forsvarets forum om kritikken.

E-tjenestens ugraderte trusselvurderingen, kalt Fokus, utgis årlig. Den inneholder en åpen vurdering fra E-tjenesten av ulike tema, land og utviklingstrekk de mener vil være av sikkerhetsmessig betydning for Norge i året som kommer.

FOKUS 2021: Slik så rapporten ut i fjor.
Powered by Labrador CMS