Nyheter

SVAR: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sier deler av E-loven fortsatt er til vurdering.
SVAR: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sier deler av E-loven fortsatt er til vurdering.

Regjeringen analyserer avgjørelser i EMD og EU-domstolen

Det er for tidlig å konkludere om den norske etterretningsloven blir iverksatt i sin nåværende form, skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i et svar til Stortinget.

Publisert

Forrige uke skrev Forsvarets forum at partileder Audun Lysbakken (SV) rettet et skriftlig spørsmål til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) der han ba om svar om E-lovens kapittel 7 og 8 om tilrettelagt innhenting skal skrinlegges.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Lysbakken sendte spørsmålet etter at to dommer i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD), som ifølge Lysbakken har relevans for vår egen lovgivning, har endt i statenes disfavør. Nå foreligger svaret fra Bakke-Jensen.

Han skriver at det foreløpig er for tidlig å konkludere om den norske E-loven vil bli iverksatt i sin nåværende form. Først må regjeringen blant annet vurdere de rettslige avklaringene i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD), skriver Bakke-Jensen.

Les også: – Etterretningsloven legger til rette for et EOS-utvalg og en domstolbehandling som gjør at vi har god kontroll på det Etterretningstjenesten gjør, sier Nils Andreas Stensønes.

«Vi er nå godt i gang med å analysere dem, sammen med avgjørelsene avsagt av EU-domstolen i oktober i fjor. Vi vil deretter ta stilling til ikraftsettingsspørsmålet», skriver Bakke-Jensen i sitt svar.

Kapittel 7 og 8 i E-loven omhandler innføring av såkalt tilrettelagt innhenting. Det innbærer blant annet at Etterretningstjenesten kan samle inn såkalt metadata. Det er informasjon om data som passerer landegrensene, men ikke selve innholdet i dataen.

E-tjenesten kan imidlertid ikke søke i metadatalageret uten at dette er godkjent i en domstol.

Powered by Labrador CMS