Nyheter

HAR STEGET I GRADENE: I 2001 ble Nils Olav forfremmet til Honourable Regimental Sergeant Major, den høyeste underoffisersgraden i Skottland.

Generalmajor Nils Olav III: Ikke oppkalt etter kong Olav

Det har opp gjennom årene dukket opp mange rykter og vandrehistorier knyttet til Nils Olav III. En av de mest hardnakkede historiene er at kongepingvinen skulle være oppkalt etter kong Olav.

Publisert Sist oppdatert

Forsvarets forum har faktasjekket historien til den nyutnevnte generalmajoren og kan fastslå at dette ikke stemmer. Kongepingvinen ble heller ikke, slik noen hevder, adoptert under gardens første tur til Edinburgh i 1961. Den gangen ble han imidlertid observert som en mulig kandidat til en fremtidig stilling i Hans Majestet Kongens garde.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dette er historien:

I 1913 ga nordmannen Edward Theodore Salvesen en kongepingvin i gave til Edinburgh Zoo. Samtidig donerte han penger, slik at dyrehagen skulle kunne utvikle sin egen koloni med kongepingviner. En kongepingvin som lever i en dyrehage kan bli over 30 år.

Edinburgh Zoo bekrefter at det er Nils Olav III som denne gang ble forfremmet.

Tidligere gardesjef Jan Magnus Brekkhus kan med sikkerhet fortelle at Nils Olav ikke ble oppkalt etter kong Olav.

– Hadde kongepingvinen fått navn etter kong Olav ville Olav vært pingvinens eneste navn. Pingvinen i den zoologiske hagen i Edinburgh er oppkalt etter to gardeoffiserer, forteller Brekkhus til Forsvarets forum.

– De to offiserene som pingvinen ble oppkalt etter er Nils Egelien, sjef for musikktroppen og Olav Siggerud, kontingentsjef for de norske gardistene i 1972. Dette bekreftet Siggerud til meg da jeg var gardesjef, sier Brekkhus.

I forbindelse med 85-årsdagen til Olav Siggerud ble det arrangert en tur til Skottland. På programmet stod tattoo og et gjensyn med Nils Olav i den zoologiske hagen.

INSPEKSJON: Brigader Sir Nils Olav inspiserer paradeavdelingen fra Hans Majestet Kongens Garde.

Imponerende rulleblad

Rullebladet til Nils Olav forteller om en imponerende militær karriere. I 1972 ble kongepingvinen tildelt graden visekorporal. Med et par unntak har Nils Olav blitt forfremmet hver gang Garden har deltatt på tattooen i Edinburgh. I 1982 ble han forfremmet til korporal (Corporal) og med opprykk til sersjant (Sergeant) i 1987. Like etter forfremmelsen døde Nils Olav I.

SVART PÅ HVITT: Et dokument med gardesjefens signatur og stempel bekrefter at Sir Nils Olav nå er forfremmet til generalmajor.

I en alder av to år ble arvtakeren forfremmet til stabssersjant (Regimental Sergeant Major) i 1993 og til Honourable Regimental Sergeant Major, den høyeste underoffisersgraden i Skottland, i 2001.

Fire år senere gikk han over i offiserenes rekker da han i 2005 ble æresoberst (Colonel-in-Chief) i HMKG.

Det ble ikke opprykk under gardens opphold i Edinburgh i 2008. Men i stedet ble Nils Olav slått til ridder av den britiske generalmajoren Euan Loudon. Kongepingvinen kunne nå tituleres Sir Nils Olav.

Under HMKGs opphold i Edinburgh i 2012 ble det dessverre ingen seremoni og forfremmelse. På grunn av rehabilitering i den zoologiske hagen var hele pingvinavdelingen flyttet til Sør-England. Men da garden kom tilbake i 2016 var pingvinene på plass. Denne gangen ble Sir Nils Olav III ikke bare forfremmet til brigader, men han fikk også tittelen baron av Bouvetøya.

I forbindelse med årets Royal Edinburgh Military Tattoo ble han forfremmet til generalmajor.

Sir Nils Olav er også blitt hedret med en 1,2 meter høy bronsestatue, utført av billedhuggeren Øystein Bernhard Mobråten fra Kongsberg. Statuen ble gitt i gave til Edinburgh Zoo. En nesten tilsvarende statue er avduket i gardeleiren på Huseby i Oslo.

Det er Norges Gardistforbund som har ivaretatt de økonomiske utgiftene knyttet til HMKGs adopsjon av generalmajor Sir Nils Olav III.

VASK OG PUSS: Alison Maclean sørger for at skulpturen av Sir Nils Olav III er ren til den store seremonien. En lignende skulptur er plassert i Gardeleiren på Huseby.
Powered by Labrador CMS