Nyheter

LOFOTEN: Et forskningsprosjekt ledet av Forsvarets forskningsinstitutt er stanset.

FFI-prosjekt midlertidig stanset etter at hval druknet

En vågehval druknet da et forskningsanlegg i Lofoten ble skadet av uvær natt til 3. juni. Nå er forskningsprosjektet, som ledes av blant andre Forsvarets forskingsinstitutt, midlertidig stanset.

Publisert Sist oppdatert

– At vi nå har mistet en vågehval før årets forsøk kom i gang, fordi testanlegget ble skadd av uvær, er det verste som kunne skje, sier sjefforsker Petter H. Kvadsheim ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) i en pressemelding.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De siste tre somrene har et norsk-amerikansk forskningsprosjekt besøkt Lofoten for å måle hva vågehvalen hører. Under forberedelsene til årets forsøk ble testanlegget skadd av uvær natt til 3. juni.

Da forskerne skulle inspisere skadene, oppdaget de at en vågehval hadde satt seg fast under ett av sperrenettene og druknet.

Skal sette støygrenser til havs

– Dette uhellet har gått veldig inn på hele forskerteamet, sier dr. Petter H. Kvadsheim, sjefsforsker ved FFI.

Ifølge Kvadsheim har teamet lagt ned en betydelig innsats for å ta vare på sikkerheten og dyrevelferden i alle deler av disse testene.

Selve forskningsprosjektet går ut på å skaffe en hørselsfølsomhetskurve for vågehvaler. Kunnskap som skal brukes til å sette grenser for menneskeskapt støy i havet.

For å måle hvalenes hørsel fanger forskerne hval levende i et testbasseng. Det er satt ut nett i fjorden for å lede hval inn i testbassenget.

Nett slet seg løs

Under uværet ble ett av nettene dratt ut av posisjon og ut på dypere vann.

– Vår teori er at hvalen har satt seg fast i blylinjen på undersiden av nettet den natten det ble slitt løs av uværet, forteller Kvadsheim.

Prosjektet som ledes av National Marine Mammal Foundation (NMMF) og FFI på oppdrag for amerikanske myndigheter, er nå stanset til hendelsesforløpet er kartlagt og alle rutiner er gjennomgått.

BALAENOPTERA ACUTOROSTRATA: Vågehvalen er en bardehvalart i finnhvalfamilien, og dannet grunnlaget for den norske småhvalfangsten som startet i slutten av 1920-årene. Hvalen kan bli opp til ti meter lang og veie opp mot ti tonn.
Powered by Labrador CMS