Nyheter
SONAR: Senere i høst skal forskere ved Forsvarets forskningsinstitutt teste nye sonarer og deres påvirkning på hvaler.
Foto: Sanna Kuningas, FFI.
FFI skal teste nye sonarer
I perioden 6. oktober til 1. november skal forskere undersøke om nye militære sonarer påvirker atferden til hval.
Sonarene som skal testes er en ny type som flere nasjoner vurderer å ta i bruk. Kunnskapen fra testene skal brukes til å gi Sjøforsvaret og Nato råd om hvor de ikke bør gjennomføre sonarøvelser.
Det kommer fram i en pressemelding fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).
Tidligere i år ble et vågehvalprosjekt midlertidig stanset etter en vågehval druknet etter anlegget ble skadet under uvær i sommer.
Noe som preget hele forskerteamet.
– Vi har lagt ned betydelig innsats for å for å ta vare på sikkerhet og dyrevelferd i alle aspekter av disse testene. At vi nå har mistet en vågehval før årets forsøk kom i gang, fordi testanlegget ble skadet av uvær, er det verste som kunne skje, fortalte dr. Petter H. Kvadsheim, sjefsforsker ved FFI.
De nye sonarene har lavere lydnivå, men lydpulsene har lengre varighet enn konvensjonelle sonarer.
– Det er viktig å teste hvordan hvalen reagerer på disse over tid, sier forsker Petter Kvadsheim.
Forsøkene vil pågå rundt Fugløybanken, der det i denne perioden er samlet spekkhoggere og knølhval som beiter på sild.
– Vår hypotese er at de nye sonarene har mindre skadepotensial, fordi de har lavere lydtrykk. Men at det kanskje kan forstyrre hvalen mer, fordi signalet varer lengre. Det vet vi ikke før vi har testet, sier Kvadsheim.
Satellittovervåker hvalen i 24 timer
Under testene skal forskerne bruke småbåter for å feste sensorer på hvalene med sugekopp. Sensorene registrerer lyd som dyret selv lager, lydene de eventuelt utsettes for, dykkeadferd, svømmehastighet og hvor de vandrer. Slik kan de kartlegge hvordan hvaler reagerer på sonarpulser.
Sugekoppene er programmert til å falle av etter 24 timer.
Det er forskere fra åtte land med om bord på forskningsskipet HU Sverdrup. Eksperimentet er godkjent av norske forsøksdyrmyndigheter (Mattilsynet).