Nyheter

SLUTT PÅ SMUGLING: Soldater i militærleirer i Litauen får ikke lengre sigaretter dalende ned.

Stanser sigarettsmugling til militærbaser med droner

Myndighetene i Litauen vil bruke droner mot ballonger med smuglergods som kommer fra nabolandet Belarus.

Publisert Sist oppdatert

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dronene vil bli brukt til å lokalisere og om nødvendig fjerne dem, sier forsvarsminister Laurynas Kasciunas. En øvelse i helgen viste at en dronepilot med videobriller kan oppdage en ballong og skyte den ned.

I forrige uke landet værballonger med kurver fulle av smuglersigaretter innsurret i plastfilm på militærbaser i Litauen ved to ulike anledninger. En lignende hendelse inntraff i hovedstaden Vilnius i september og utløste mye debatt i mediene.

Fra et militært synspunkt utgjør ikke ballongene noen trussel, men grensevaktene har ikke juridisk fullmakt til å skyte dem ned. Nå blir endringer i loven debattert i lys av at flere røster mener ballongene utgjør en trussel mot flytrafikken.

Fenomenet med værballonger og smuglersigaretter er ikke av ny dato, men praksisen har tatt seg opp betraktelig etter at Litauen skjerpet sikkerheten ved grensen med gjerde og mer elektronisk overvåking.

Grensemyndighetene sier at rundt 250 ballonger krysset over fra Belarus bare i september, mot tre tilfeller i 2023 og ingen i 2022.

Powered by Labrador CMS