Nyheter
Iranske droner sprer frykt blant Odesas innbyggere
Økende antall droner over byen.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I Ukrainas havneby Odesa vokser frykten for nye angrep i takt med summingen fra iranskproduserte droner.
Russiske styrker forsøkte å innta Odesa i krigens tidlige fase uten å lykkes.
Den viktige byen har derfor til nå virket ganske trygg. Alle stablene med sandsekker og kontrollposterne som i lang tid hadde preget Odesa var stort sett blitt fjernet fordi de russiske bombeangrepene ble sjeldnere.
Den vellykkede ukrainske motoffensiven i nordøst tidligere i høst ga innbyggerne håp om mer fredeligere tider, og mange valgte å vende tilbake.
Men det økende antallet droner som nå flyr over himmelen har fått byens innbyggere til å frykte at de mørke dagene kommer tilbake.
Les også: USA har kjøpt norske droner
Dronene brukes til rekognosering, rakettangrep eller bombeslipp.
Maryna Kondratieva vendte nylig tilbake til Ukraina etter å ha tatt med fem- og seksåringene sine til Kypros for å søke tilflukt hos svigerfamilien.
Men nå er også frykten tilbake.
Vekket av et drønn
Kondratieva ble sist helg vekket av et drønn fra himmelen. Hun løp for å gjemme seg i kjelleren med sine to små barn og fryktet det verste.
– Jeg har nå forstått at alt kan endre seg på få minutter, sier Kondratieva, som bor i en velstående del av byen. Fra terrassen sin har hun utsikt over Svartehavet.
Hun har hørt summende lyder fra droner over huset – og den urovekkende lyden har fått henne til å føle at krigen igjen er kommet svært nærme.
En video filmet av Kondratievas ektemann, og som nyhetsbyrået AFP har sett, viser en drone som sirklet over hjemmet deres, akkompagnert av lyden av kraftig skuddveksling.
Mange av dronene er skutt ned
Siden 13. september, da ukrainske myndigheter opplyste at de hadde skutt ned den første iranske dronen, er et par dusin til blitt oppdaget i Sør-Ukraina, opplyser militærtalskvinne Nataliya Houmeniouk.
– Halvparten av dem er blitt nøytralisert, legger hun til.
Russlands egne droneindustri er rammet av internasjonale sanksjoner og dessuten er en rekke russiske droner blitt skutt ned siden starten av krigen. Problemene har ført til at Russland har importert droner fra Iran.
Irans observasjons- og angrepsmaskin Mohajer-6 og Shahed-136 (» Martyr-136») er små kamikaze-droner med rekkevidde på hele 2500 kilometer.
– Shahedene er veldig vanskelige å oppdage fordi de flyr veldig lavt. Men de lager mye støy, som en motorsag eller en scooter, noe som betyr at de kan høres på lang avstand, forteller Houmeniouk.
Ukrainske myndigheter anser dem ikke som veldig effektive.
– Men de legger et psykologisk press på befolkningen, sier Houmeniouk.
Ikke av beste kvalitet
Militæranalytiker Jermy Binnie ved den britisk-baserte Jane's Defense Intelligence Group, bekrefter at dronenes kvalitet ikke er av det ypperste.
– Den iranske forsvarsindustrien har en tendens til å prioritere pris fremfor kvalitet, så vanligvis lider systemene deres av en ganske høy feilrate, sa Binnie.
Shahed-målene er også låst av GPS. Disse har en veldig lang rekkevidde, men relativt lite stridshode, forteller han.
De iranske dronenes slagkraft er avhengig av den russiske militære etterretningens evne til å utarbeide koordinatene til mål bak frontlinjene, og det er vanskelig å få til uten gode rekognoseringsfly, mener Binnie.
Han mener at de iranske dronene foreløpig ikke vil ha stor innvirkning på krigen.
Skaper frykt
Men selv om de russiske dronene kanskje ikke utgjør den største trusselen har bruken av dem altså en betydelig psykologisk innvirkning på krigstrøtte sivile.
Tidligere forretningskvinne Iryna Koroshenkaya (57) flyttet til Odesa i håp om en roligere tilværelse etter å ha overlevd et bombeangrep i april mot hjembyen Mykolajiv som ligger to timer unna. Der pågår det stadig daglige russiske angrep.
Ved daggry søndag i forrige uke hørte hun luftvernsirenene og to eksplosjoner før hun fikk øye på en drone surre over 23 etasjes høye bygningen der hun bor.
– Deretter fulgte en ny eksplosjon og stor røyksky, forteller hun
For Koroshenkaya er dronene knyttet en stadig tilbakevendende redsel.
– Jeg lurer på hva som vil skje framover. Vil Odesa være et trygt sted, spør hun