Nyheter:
– Dronekjøp fra USA på kanten av norsk regelverk
Forsvaret henvendte seg aldri til norsk droneindustri da de kjøpte inn droner for 152 millioner kroner. De gikk direkte til amerikanerne.
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Forrige uke avslørte UAS Norway at det norske forsvaret i hemmelighet hadde handlet amerikanske droner fra en privat leverandør for 152 millioner kroner.
Forsvaret gikk gjennom den amerikanske staten i en Foreign Militar Sales-prosess. Dermed unngår man offentlig innsyn i prosessen – og norske lover om konkurranse om offentlige anskaffelser.
I tillegg avslørte UAS Norway at Forsvaret unngikk å sørge for gjenkjøp til norsk forsvarsindustri, slik Regjeringen og Stortinget har som uttalt politikk.
På kanten
Forsvarsmateriell avviste forrige uke ved flere anledninger at Forsvaret hadde gjort feil. Forsvarsmateriell hevdet det var amerikanernes feil at man unngikk gjenkjøp, og at man også hadde sjekket ut hva den norske droneindustrien hadde å by på før man valgte produsenten fra California.
UAS Norway kan i dag avsløre hvordan Forsvarets interne dokumenter viser at Forsvarsmateriell var klar over at dronekjøpet fra USA i 2017 var helt på kanten av norsk regelverk.
– Forsvarets argument mot å unngå konkurranse leser jeg som en veldig dårlig begrunnelse. Juridisk sett holder det ikke, sier advokat Marianne Dragsten ved advokatfirmaet Synch i Oslo til nettstedet.
Hun er ekspert på anskaffelser i det offentlige, og er også nemndsmedlem i Klagenemnda for offentlige anskaffelser.
Forsvarsmateriell vil ikke kommentere saken.
Kritisert
UAS Norway har i en rekke artikler vist hvordan norske myndigheter omgikk Lov om offentlige anskaffelser, da Forsvarsmateriell inngikk en stat til stat-avtale (Foreign Military Sales FMS) med USA for å skaffe seg to dronesystemer fra den private leverandøren AeroVironment til Hæren.
Kontrakten for de to amerikanske dronesystemene Wasp og Puma til Hæren ble inngått 19. desember 2017. Disse skal leveres innen juli 2019.
Kontrakten er kritisert for å unngå norsk industri, samt at man ikke inngikk gjenkjøpsavtaler.
Mer enn 5.000 norske droneoperatører bruker i dag droner til profesjonelle formål. Over 1.300 av dem er organisert i UAS Norway – bransjens egen interesseorganisasjon.