Nyheter:

Forsvaret har brukt Black Hornet siden 2015. Nå skal nanodronene også brukes i Heimevernet.

Nanodroner til Heimevernet

Black Hornet brukes av soldater i mer enn 30 land. Nå står Heimevernet for tur.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den veier 32 gram og er nesten umulig å få øye på i lufta. Men for soldater ute i felt er bittelille Black Hornet et viktig verktøy – enten det handler om å finne ut hva som ligger bak et høydedrag eller rekognosere i et urbant miljø.

I dag signerte Forsvarsmateriell og FLIR Unmanned Aerial Systems kontrakt på den siste utgaven av nanodroner - Black Hornet 3. Om bare noen uker kan Heimevernet få levert de første systemene.

– Vi skal være med å dra utviklingen fremover - spesielt innen bruk av sivil teknologi og «teknologiske-hyllevarer», sier Asbjørn Lysgård fra Heimevernstaben ifølge en pressemelding.

Asbjørn Lysgård fra Heimevernstaben.

Det er han som signerer kontrakten på vegne av Heimevernet. Rammen for anskaffelsen er to millioner kroner.

– Dette er ofte utstyr som koster mindre og kan tas i bruk av soldater som ikke har tid og mulighet til å øve i ukesvis på å bli gode på systemet. Feltvogner, nytt radiosamband og nå droner er alle eksempler på dette.

Les også: Nanodrone dukket opp i Syria

Black Hornet 3

Enkel opplæring

Systemene som anskaffes fra FLIR UAS er av typen Black Hornet 3 som veier 32 gram og har en rekkevidde på 2 km og 25 minutters flytid.

Christian Fekete, sjef FLIR Unmanned Aerial Systems AS, er stolt over å ha blitt valgt som leverandør til Heimevernet.

- Jeg er meget fornøyd med samarbeidet med Forsvarsmateriell som har resultert i en profesjonelt gjennomført kontraktsprosess. Black Hornet 3 er verdens mest avanserte nano-UAV. Dette vil bidra til at Heimevernet kan teste ut nye operative konsepter, sier Fekete.

På grunn av størrelsen faller Black Hornet utenfor de strenge reglene for bruk av droner. Dette er utstyr som alle soldater kan bruke i løsning av oppdrag med enkel opplæring,

Styringssystemet til Black Hornet.

– Dronene skal etter hvert sendes ut til distriktene slik at både områdestruktur og innsatsstyrker kan få testet de ut i deres oppdragsløsning, sier sjefen på Heimevernets skole og kompetansesenter (HVSKS), oberst Ove Ranum.

– Vi på HVSKS skal nå se nærmere på bruken av disse dronene i Heimevernet. Hva kreves av opplæring og i hvilke situasjoner de best gir effekt, sier Ranum.

Se video av Black Hornet 3:

Video: FLIR Systems

Norsk drone-eventyr

Black Hornet er et lite norsk drone-eventyr som har vokst seg stort internasjonalt. Prox Dynamics ble i 2016 solgt til det amerikanske selskapet FLIR Systems. Men fortsatt utvikles og produseres dronene på Eggemoen utenfor Hønefoss.

Over 12 000 systemer har blitt levert til mer enn 30 nasjoner.

I januar 2019 inngikk droneprodusenten en avtale om levering av såkalte Black Hornet til den amerikanske og franske hæren. Kontraktene er til sammen er verdt over 1 milliard kroner.

Systemet har tidligere vært brukt av flere Nato-land i Afghanistan. I 2015 kjøpte Forsvarets sine første Black Hornet 2.

Heimevernet kjøpet nå neste generasjon nanodroner. Den siste varianten av har evnen til å operere i området uten GPS-dekning, for eksempel inne i en bygning.

Forsvarets forum lagde denne videoen om Black Hornet i 2015.

Redder liv

Forsvarets forum møtte representanter fra FLIR Unmanned Aerial Systems under en demonstrasjon av Black Hornet i 2019.

– Det er spennende å se hvordan Black Hornet blir tatt i bruk av soldatene. De finner alltid på bruksområder som vi ikke hadde sett for oss, sa Jens Aalerud fra FLIR.

– Black Hornet er perfekt for små enheter som er ute og løser oppdrag. Med denne kan et infanterilag sjekke hva som ligger over åskammen eller på andre siden av svingen. Nå har man mulighet til å søke gjennom et hus før man rykker inn.

– Dette redder liv, sa Aalerud.

Operatører fra Marinejegerkommandoen med en Black Hornet nanodrone klar til take off.
Powered by Labrador CMS