Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Den lille lydløse dronen som ligner på et helikopter, eller en litt stor øyenstikker, er vanskelig å få øye på der den svever i lufta.
Annonse
— Det var veldig kult, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram etter at han prøvefløy nanodrone for første gang. Han var tilstede under signeringen av Norges største dronekontrakt, mellom Forsvarsmateriell og produsenten Teledyne FLIR.
Megakontrakten
Dronekontrakten som ble signert 21. juni, og er en rammeavtale på opptil 475 millioner kroner som varer i fire år, men kan forlenges med tre år til. Den innebærer at andre offentlige aktører også kan benytte seg av avtalen. Første leveranse er planlagt høsten 2022 til en verdi av 96 millioner kroner.
Til stede under pressekonferansen var både Forsvarsminister Bjørn Arild Gram og Gro Jære fra Forsvarsmateriell.
Kontrakten ble signert av avdelingssjef ved Forsvarsmateriell, Eivind Fagge og administrerende direktør Christian Fekete, som leder FLIRs norske avdeling.
Dronenes formål
Dronene skal brukes i nesten alle avdelinger i Hæren får Forsvarets forum opplyst. De skal bidra til å øke Forsvarets operative evne og beredskap.
Heimevernet har allerede testet dronene, som blant annet ble brukt under øvelse Cold Response i vår.
De skal være lett å lære seg å styre. Opplæringstiden er på rundt tre dager.
Nanodronene er av typen Black Hornet 3 og veier 32 gram. Flyvetiden er på rundt 25 minutter, men den vil reduseres jo kaldere det er. Dronene er utstyrt både med dagkamera og nattkamera.
Selskapet startet opp i 2008 og har siden begynnelsen samarbeidet med Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI). Det het først Prox Dynamics før det ble kjøpt opp av amerikanske FLIR.
— Black Hornet er perfekt for små enheter som er ute og løser oppdrag. Med denne kan et infanterilag sjekke hva som ligger over åskammen eller på andre siden av svingen. Det gjør at man unngår å gå rett inn i et bakhold, sier Jens Aalerud fra FLIR Unmanned Aerial Systems.