Nyheter

DEMONSTRANTER: Trump-tilhengere i et forsøk på å bryte gjennom politiets sperringer ved Kongressen 6. januar i fjor.

Falske anklager om valgfusk fortsetter å spre seg i USA

Donald Trumps påstand om et «stjålet valg» lever i beste velgående blant republikanske velgere og politikere ett år etter stormingen av Kongressen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

«Stop the Steal» var et av de viktigste slagordene til Trump-tilhengerne som trengte seg inn i kongressbygningen 6. januar i fjor.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Der forsøkte de å hindre at Joe Biden ble godkjent som valgvinner. Flere mennesker mistet livet i sammenstøt mellom politi og demonstranter og kaoset som oppsto.

Kongress-stormerne var oppildnet av Trumps påstander om omfattende valgfusk i presidentvalget noen måneder tidligere.

Det fantes ingen håndfaste bevis for anklagene, og de ble avvist både i rettsvesenet og av valgeksperter. Likevel ble svært mange mennesker overbevist om at Trump snakket sant.

– Truer tilliten til demokratiet

Etter Kongress-stormingen ble det antatt at mange republikanere ville vende ryggen til Trump og hans ubegrunnede anklager.

Men det ser ikke ut til å ha skjedd. Fortsatt viser meningsmålinger at mellom 60 og 70 prosent av republikanske velgere tror Trump ble frastjålet valgseieren i 2020.

Andelen har vært ganske stabil helt siden januar i fjor, ifølge Washington Post.

– Disse vedvarende påstandene truer tilliten til hele det demokratiske systemet vårt, sier Nina Jankowicz ved tankesmia Wilson Center til nyhetsbyrået AFP.

Desinformasjon og falske anklager om valgfusk er ikke noe nytt, og Trump kom med lignende påstander før valget i 2016.

Men økende bruk av sosiale medier har trolig gjort at desinformasjon lettere brer om seg.

– Massesuggesjon

– Angrepet 6. januar var et produkt av sosiale medier, hevder Emerson Brooking ved tankesmia Atlantic Council.

– «Stop the Steal»-bevegelsen fanget millioner av mennesker i en alternativ virkelighet og ledet dem fra massesuggesjon til hysteri og til kollektiv vold mot Kongressen, legger han til.

OLYMPIA: «Stop the Steal» står det på dette banneret til en gruppe Trump-tilhengere ved Olympia i delstaten Washington 4. januar i fjor.

Etter en årrekke som verdens kanskje mest kjent Twitter-bruker ble Trump til slutt utestengt både fra Twitter og Facebook etter stormingen av Kongressen.

Sosiale medier har også tatt grep for å bremse spredningen av desinformasjon og konspirasjonsteorier. Facebook har fjernet innhold med formuleringen «Stop the Steal», og Twitter har stengt flere titusen kontoer knyttet til konspirasjonsteorien QAnon. Mange QAnon-tilhengere deltok i stormingen av Kongressen i fjor.

Gjentar budskapet

Likevel fortsetter feilaktige forestillinger om valgfusk å spre seg. Av dem som tror valget ble stjålet, velger noen å kommunisere i lukkede forumer. Andre tyr til indirekte formuleringer som ikke stanses på de store sosiale mediene.

Samtidig fortsetter Trump å gjenta sine usannheter om en frastjålet valgseier. Andre republikanske politikere har sluttet opp om anklagene i større eller mindre grad.

Les også: Forskere frykter USA kan miste demokratiet

Etablerte amerikanske medier har skrevet en rekke saker som har tilbakevist Trumps påstand om at det egentlig var han som vant valget i 2020. Men mange amerikanere på den politiske høyresiden har for lengst mistet tilliten til «mainstream mediene».

Emerson Brooking fra Atlantic Council mener desinformasjonen nesten gjorde det mulig å omgjøre resultatet av presidentvalget. Han tror metoden vil bli forsøkt brukt igjen.

Powered by Labrador CMS