Nyheter
Dødsfallet preger toppmøtet: – En dyp tragedie
MÜNCHEN (Forsvarets forum): Hverken Donald Trump eller Vladimir Putin er til stede på sikkerhetskonferansen i München, men den siste ukas hendelser gjør at de er på alles lepper.
Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ble fredag funnet død i den russiske straffeleiren i regionen Jamal-Nenets, der han har vært fengslet.
Det var fengselsmyndighetene som kunngjorde dødsfallet fredag. Flere har pekt på Kreml som ansvarlige, deriblant den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj, som også gjester sikkerhetskonferansen.
Dødsfallet har lagt et ekstra lokk på stemninga i München, som allerede var preget av den ustabile globale sikkerhetssituasjonen, Ukraina-krigen og situasjonen i Midtøsten.
– Det var et dystert bakteppe fra før, så det ble ikke noe mindre dystert å åpne med denne nyheten, sier utenriksminister Espen Barth Eide fredag ettermiddag.
Nato og russisk valg
Et sentralt tema på sikkerhetskonferansen er situasjonen i Ukraina, og dermed også Russlands rolle i et fremtidig Europa.
– Hvis noen var i tvil tror jeg det kommer til å bli en veldig tydelig bekreftelse fra alle hold om at betydningen av Nato og sikkerheten som Nato gir til alle medlemsland, inkludert USA, er noe vi må holde hellig. Jeg tror det blir en gjennomgangstone her nå, ytterligere forsterket av nyheten om Navalnyj, sier utenriksminsiter Eide.
Både han og statsminister Jonas Gahr Støre er klare på at dødsfallet er symbolsk, rett før russerne skal til valgurnene nå i mars.
Støre kaller dødsfallet «en stor tragedie».
– Bakgrunnsteppet av det vi står i med krig i Ukraina og det russiske angrepet der, får en egen aktualitet når en av de får opposisjonelle stemmene i Russland dør i straffeleir, sier Støre.
– Vil bli straffet
– Like før valget i Russland dør en av de viktigste opposisjonspolitikerne som var politisk fange i et russisk fengsel. Russiske myndigheter har et svært stort ansvar for det som har skjedd. Det er en veldig alvorlig situasjon, sier Eide.
Navalnyjs kone Yulia Navalnaya er en av gjestene på sikkerhetskonferansen i München. Der uttalte hun:
– Dersom det er sannheten, vil jeg at Putin og alle rundt ham skal vite at de vil bli straffet for det de har gjort mot landet vårt, familien og ektemannen min.
Statsministeren skal blant annet delta på møter om energi, europerisk forsvar, tysk-norsk samarbeid og situasjonen i Midtøsten, og har et tett program denne helga.
Trumps skygge
Donald Trumps uttalelser fra forrige helg har også vært hyppig diskutert blant politikere og journalister som deltok på forsvarsministermøtet i Brussel og sikkerhetskonferansen i München.
Visepresident i USA Kamala Harris Harris gjorde det klart at USA ikke vil trappe ned støtten til demokrati, multilateralisme og folkeretten, og sa blant annet følgende under konferansen.
– La meg være veldig klar. Et slikt syn på verden er farlig, destabiliserende og nærsynt.
Trumps uttalelser gikk ut på at han ikke ville støtte Nato-medlemmer som «ikke betaler for seg», og at han ville sagt at «han (Putin), kan gjøre hva faen han vil».
Harris nevnte ikke Trump ved navn, men sa følgende:
– Et slikt syn ville svekke amerikansk og global stabilitet og undergrave global velferd. Derfor avviser president Biden og jeg slike holdninger, sa hun.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram, utenriksminister Espen Barth Eide og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim er til stede på konferansen.