– Dette har vi ventet lenge på

Korea-veteran Nils Egelien synes nyheten om fredsavtale mellom Nord- og Sør-Korea er svært hyggelig.

Publisert Sist oppdatert

– Dette har vi ventet på lenge, så får vi håpe at dette går bra, sier Nils Egelien, veteran fra det norske feltsykehuset Normash under krigen på 50-tallet og president i foreningen Norske Koreaveteraner.
– Vi veteraner følger nyhetene og håper jo at det vil bli som i gamle dager, at Korea igjen blir ett samlet land, sier Egelien.

Tidligere fredag 27. april ble Nord- og Sør-Koreas presidenter enige om at krigen mellom landene er avsluttet. Det skjedde etter at Kim Jong-un krysset grensen inn til Sør-Korea og møtte Sør-Koreas president Moon Jae-in i Panmunjom, som ligger i den demilitariserte sonen mellom de to landene.

– Det er ingen grunn til at vi skal slåss. Vi er ett land, sa Kim i en tale under det historiske toppmøtet. Sammen med Sør-Koreas president plantet de også et tre, en «fredsfuru».

 «En ny æra av fred har begynt», heter det i en uttalelse. Landene har i tillegg bestemt seg for å ha som mål at Koreahalvøya skal bli totalt uten atomvåpen.


Det norske forsvaret
deltok i Koreakrigen fra 1951 til 1954, med et norsk feltsykehus. Der gjorde 653 nordmenn tjeneste. To soldater omkom under oppdraget.

Nils Egelien anslår at det fremdeles er rundt 40-50 Normash-veteraner i live i Norge.

– Jeg tror dagens nyhet vil bidra til den etterlengtede freden som vi alle har håpet på.

– Tror du dette er slutten på stridene mellom Nord- og Sør-Korea?

– Jeg tror 70 prosent på Kim Joung-un. Det skjer så mye rart i verden, så jeg er fremdeles litt skeptisk.

Det skjer så mye rart i verden, så jeg er fremdeles litt skeptisk

– Men, selvfølgelig er dette en hyggelig nyhet. Jeg skal til Sør-Korea for 19. gang 23. juli i år. Da skal jeg møte ordføreren i Dongducheon, hvor det norske feltsykehuset lå. Vi er opptatt av at byen, som har vokst seg stor, tar vare på bygninger som står igjen etter det norske feltsykehuset.

I Dongducheon står også minnesmerket over nordmennene som tjenestegjorde i landet.

– Dette er veldig spennende, klarer de virkelig å få til fred, vil det være helt fantastisk, sier Lucie Paus Falck, president i Norsk-Koreansk Vennskapsforening. Hun jobber for utvidet samarbeid mellom Sør-Korea og Norge i en upolitisk organisasjon som har sitt utspring fra veteranene fra Normash. Selv tilbragte hun ett år i Sør-Korea i ungdommen, da faren hennes jobbet som overlege på det skandinaviske undervisningssykehuset i 1958 til 1959.