Nyheter:

Slik er Forsvarets nye mitraljøse

Forsvaret har bestilt 1000 nye 12,7 mm mitraljøser. Allerede neste år tas våpnene i bruk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– De fleste mitraljøsene som brukes av Forsvaret ble gitt til Norge etter krigen. De eldste våpnene er derfor fra 40-50-tallet. I tillegg ble de laget av rundt ti forskjellige produsenter. Derfor er det enkelte små variasjoner mellom våpnene. Det skaper utfordringer med reservedeler. Kort oppsummert så er mitraljøsene gamle og utslitte. De er modne for å byttes ut, forteller major Eirik Horst.

Han er prosjektleder for anskaffelsen i Forsvarsmateriell (FMA) landkapasiteter. Tidligere i februar undertegnet FMA en avtale med US Ordnance om levering av inntil 1300 våpen. Forsvarets nye 12,7 mm mitraljøse får betegnelsen M2A2N. Foreløpig er det gjort bestilling på tusen våpen som skal leveres innen 2020. Det er også gjort avtale om 15 års etterforsyning av reservedeler og tilbehør.

Slik presenterer US Ordnance sin M2A2 mitraljøse på Youtube.

FORSKJELLENe
– Den største forskjellene mellom de gamle og nye våpnene er at M2A2N har lukket bolt. Åpen bolt betyr at sluttstykket hektes opp og blir stående i bakre stilling når man slipper avtrekkeren. Ved lukket bolt vil sluttsykket stoppe i fremre stilling og med patron i kammeret når man slipper avtrekkeren. Dette må skytter være oppmerksom på og man må ta ladegrep når det ikke skal skytes mer og våpenet er varmt. Det blir derfor en endring i ildhåndgrep for bruker, sier Horst.

Han trekker også fram den nye flammedemperen på våpenet. Denne reduserer signatur og munningsflamme.

– Det gjør det vanskeligere for en fiende å finne ut hvor det skytes fra samtidig som skytteren ikke blir blendet av lysglimt fra eget våpen. Brukertester har vist at den nye flammedemperen er ekstremt effektiv. I tillegg er det enkelte teknisk løsninger som gjør vedlikeholdet enklere, forklarer Horst.

Den norske 12,7 mitraljøsen får betegnelsen M2A2N og leveringen av våpenet starter før sommeren. Her er et nesten tilsvarende våpen fra US Ordnance.
Steve Helzer jobber med salg og markedsføring i US Ordnance som skal levere 12,7 mitraljøser til det norske og amerikanske Forsvaret.

SKYTER HULL I BETONGVEGGER
Mange kjenner igjen den stakkato dunkingen fra en 12,7. Sammenlignet med en MG3, som har dobbelt så høy skuddtakt, høres det kanskje litt seigt ut. Men der sistnevnte sender av gårde en 10 grams kule, så veier mitraljøsens prosjektiler rundt 40 gram. Når disse kommer farende i 3346 kilometer i timen er det nok til å slå hull i betongvegger, eller trenge gjennom beskyttelsen til pansrede kjøretøy.

– 12,7 mm mitraljøse brukes på en rekke ulike kjøretøy og fartøyer, både som del av våpenstasjoner og frittstående. Den er effektiv mot en lang rekke mål, for eksempel lettpansrede kjøretøy og befestede stillinger, sier Horst.

US ARMY

Slik blir den norske varianten av M2A2, blant annet med en forbedret flammedemper.
Norske HV-soldater skyter med 12,7 under utveksling i USA. (Foto: Karonline Lillemo/Forsvaret)
Artillerist ombord KNM Roald Amundsen øver på 12,7mm mitraljøse. (Foto: Jakob Østheim/Forsvaret)

I 2018 inngikk US Ordnance en rammeavtale for leveranse av 12,7 mm til US Army. Det var likevel ikke en faktor som påvirket valget av våpen for det norske Forsvaret.

– Men det er en trygghet å vite at mitraljøsen og produksjonen også oppfyller kravene til det amerikanske forsvaret. Alt av deler er laget etter de nyeste produksjonsmetodene, sier Horst.

M2A2 skal erstatte alle mitraljøsene som brukes av Forsvaret i dag. I tillegg er det kjøpt inn nok til en driftsreserve. Første våpenet kommer til Norge før sommeren. Brukeravdelinger får våpnene først i 2020.

– 12,7 mm kommer også til å være et viktig våpen for Forsvaret også i fremtiden.

**********

Stolte

– Norge er en krevende kunde. Og det er bra. Derfor er vi ekstra stolte over å få kontrakten, sier Steve Helzer som jobber med salg og markedsføring i US Ordnance.

I tillegg fikk selskapet nylig også en rammekontrakt om å  levere opptil 18 000 mitraljøser til det amerikanske forsvaret.

– M2 er et gammelt design, men det er effektivt, robust og slagkraftig. Den norske versjonen har blant annet en forebedret flammedemper og mulighet for en soldat å skifte løp på noen sekunder, sier Helzer.

M2A2

Maks effektiv rekkevidde: 1830 meter
Maks rekkevidde: 6767 meter
Utganshastighet: 929,64 m/s
Skuddtakt: 450-600 skudd/min
Vekt: 38,10 kilo
Lengde 165,43 centimeter



Powered by Labrador CMS