Nyheter:
Dette blir navnet på nederlendernes leir
Nederlenderne er på plass i sin nye øvingsleir i Indre Troms.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Hvert år kommer mange allierte soldater til Norge for å trene på krigføring i norske vinterforhold. Dette er soldater hovedsakelig fra Storbritannia og Nederland, som til nå har brukt Alliert treningssenter ved Åsegarden leir i Harstad kommune som utgangspunkt.
Les også: Her bygges leir for 1000 nederlandske marinesoldater
Også amerikanerne er på plass, blant annet med en rotasjonsstyrke både på Værnes og på Setermoen. Amerikanerne har også benyttet fasiliteter på Bardufoss.
Fikk navn
Nå er Åsegarden leir bestemt nedlagt og derfor har man på kort tid bygd en ny midlertidig leir med plass til 1000 nederlandske marinesoldater like ved Skjold leir i Indre Troms. Denne uka fikk de besøk av både norsk og nederlandsk forsvarsminister, som begge er enig i navnet leiren bør ha.
– Det er i dag ikke nok tilgjengelig eksiterende infrastruktur i indre Troms til å husholde de nederlandske styrkene. For å løse denne utfordringen har det blitt bygget en midlertidig leir på Skjold, sier Per Espen Strande, talsmann i Hæren til Forsvarets forum.
Fikk du med deg denne: Bygger midlertidig treningssenter for allierte på Skjold
Tirsdag var forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og den nederlandske forsvarsministeren Ank Bijleveld på plass i leiren for å markere den offisielle åpningen. Rett før det oransje båndet skulle klippes, spurte Bakke-Jensen hva leiren skulle hete. Etter ei kjapp rådføring med de rundt seg, endte de opp med "Camp Orange". Det skriver Nye Troms.
Navnet kommer selvsagt av at oransje er fargen som er blitt et symbol for Nederland.
Derfor midlertidig leir
På lang sikt ønsker er planen å la nederlenderne overta Heggelia leir, som i dag hovedsakelig brukes av Sambandsbataljonen. Foreløpig er det ikke aktuelt og får å få plass til alle de allierte som vil trene om vinteren i Norge, har man valgt å bygge en midlertidig leir.
– Den allierte tilstedeværelsen, alliert trening og øving har i indre Troms har i de senere år økt betydelig i volum og tidsperiode i forhold til hva som var grunnlaget for den langsiktige planen. Hva som blir den endelige løsningen er derfor ikke helt klart, sier Strande.
Også trene ved havet
Deler av styrken til både nederlenderne og britene skal også trene amfibie-operasjoner. Denne treningen foregår med utgangspunkt ved kysten i Hellarbogen i Gratangen kommune. Men de nederlandske soldatene som skal trene på dette skal i år ikke bo i "Camp Orange" i Indre Troms. De har heller valgt å leie seg inn privat i en forretningsbygning i Harstad.
Nederlenderne betaler selv regningen for dette.
– De nederlandske og britiske landstyrkene som trener i Norge driver i hovedsak infanteritrening, men det er også noe amfibietrening. Forsvaret tilbyr i dag amfibietrening for nederlandske og britiske styrker på Hellarbogen i Gratangen. Det er et langsiktig perspektiv for å etablere helhetlige løsninger på Heggelia. I mellomtiden vil det være nødvendig med noen midlertidige løsninger, sier statssekretær Tone Skogen i Forsvarsdepartementet.
Rekordtid
Forsvarsbygg på rekordtid etablert en ny midlertidig leir for alliert trening, i den gamle «rep-leiren» rett på utsiden av leirgjerdet på Maukstadmoen. I august i fjor startet man grunnarbeidene og nå står fire kaserner, en spisesal og kontorbygg, klare til å tas i bruk av inntil 1000 allierte soldater, melder Forsvaret.
I første omgang er det omlag 800 nederlandske marineinfanterister som i vinter flytter inn og skal trene sammen med norske soldater, og da hovedsakelig soldatene i 2. bataljon.
– Vår jobb er å legge til rette for at norske og allierte styrker er i stand til å utføre sin viktige jobb, nemlig å forsvare Nato og Norge. Dette gjør vi gjennom å etablere grunnleggende fasiliteter som infrastruktur for å bo, jobbe, spise og sove, forklarer Signe Woldseth Søreng, regionsjef nord i Forsvarsbygg, i en pressemelding fra Forsvaret.