Nyheter:

Pansrede personellkjøretøy i Sør-Libanon 1996 (Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret)

I skuddlinjen

At det ikke var flere dødsfall i Libanon, skyldes en god porsjon flaks, mener forfatter Frank Magnes.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

​– Under arbeidet med boka slo det meg at norske soldater i Libanon har hatt utrolig mye flaks. 21 personer døde i forbindelse med tjeneste i UNIFIL. Fire av disse mistet livet i strid. Men tallet kunne vært mye høyere. I boka skriver jeg om nærmere 50 alvorlige hendelser hvor nordmenn var involvert, forteller Frank Magnes.

I april gir han ut boka «Norske FN-soldater i skuddlinjen, Libanon 1978–1998». Der forteller han om opplevelsene til norske soldater i skarpe situasjoner.

– Det er eksempler på soldater som har blitt skutt på med panservernvåpen som har bommet med noen centimeter. 

Jeg tror mange vil bli overrasket over hvor alvorlige situasjoner norske soldater var en del av.

Boken lanseres på Forsvarsmuseet 19. april. 

Streifskudd. I 1977 var han skytter på 12.7 mm mitraljøse i førstegangstjenesten. Men før avreise til Libanon ble han plukket ut til å være sanitetsmann. På Gardermoen fikk han tre ukers opplæring i førstehjelp.

– Det er ganske utrolig å tenke på og nesten uforsvarlig. Heldigvis slapp jeg å behandle alvorlige skader på soldater som jeg hadde ansvar for, sier Magnes. Det nærmeste han kom kamphandlinger var da en norsk patrulje kom i skuddveksling med palestinske geriljasoldater nær Rachaya i 1981.

FORFATTER: Frank Magnes har skrevet boka «Norske soldater i skuddlinjen - Libanon 1978-1998».\n\n
Skyting med 12.7 mm mitraljøse på et norsk pansret personellkjøreøty i Libanon.



– En palestiner ble drept og en annen tatt til fange. Neste natt gjennomførte palestinerne en hevnaksjon hvor to norske soldater ble skadet. En fikk et streifskudd i hodet, og den andre en kule i beinet. Jeg befant meg på et hustak og hadde orkesterplass til skytingen som pågikk i flere minutter.

Veteraner. Og slike hendelser var det mange av. For første gang har de blitt samlet mellom to permer. Siden høsten 2016 har Magnes brukt nesten alt av fritid på bokprosjektet. Lansering var på Forsvarsmuseet 19. april, dagen før 40-årsmarkeringen for den norske FN styrken i Libanon.

– Det har vært hektisk. Men jeg er veldig fornøyd med resultatet. Særlig hyggelig er det at veteraninspektør Tom Guttormsen og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har skrevet forord i boka. Begge har tjenestegjort i Libanon, sier Magnes.

– Hvem er i målgruppa?

– Jeg tror alle som er interessert i norsk forsvarshistorie, vil ha glede av den. Men jeg håper Libanon-veteraner kan bruke boka til å gi familie og venner et bedre inntrykk av hva de har vært gjennom. Det vil forhåpentlig gjøre det lettere for mange å snakke om opplevelsene sine. 

«Norske FN-soldater i skuddlinjen, Libanon 1978–1998»
Av Frank Magnes
Utgitt 19. april 2018 på Ares forlag
456 sider




Powered by Labrador CMS