Nyheter:

Derfor er kuldetrening så viktig for amerikanerne

Generalløytnant Brian D. Beaudreault i US Marines mener Nord-Norge er en perfekt plass å øve for sine soldater.

Generalløytnant Brian D. Beaudreault er sjef for II Marine Expeditionary Force i US Marines Corps. Det er en av de tre maritime luft-land-operasjonsstyrkene i det amerikanske marinekorpset og består av drøyt 47 000 soldater.

Styrken utgjør hovedkomponenten i Marine Corps Forces, South og har hovedkvarter ved Camp Lejeune i Nord-Carolina.

Les også: Skal koke 80 000 måltider under Cold Response

Nylig besøkte Beaudreault Indre Troms, blant annet for å hilse på generalmajor Eirik Kristoffersen, som er sjef for Hæren, men også sine egne soldater i rotasjonsstyrken til US Marines på Setermoen som består av om lag 330 marineinfanterister.

– Jeg elsker å være her. Norge er et veldig vakkert land. Det er rent, folk er fantastisk og har tatt godt vare på våre soldater på Setermoen. Jeg liker fjellene, snøen og ser fram til en skitur senere når jeg skal møte soldatene mine, sier Beaudreault til Forsvarets forum.

Les også: Nesten 50 familier har invitert US Marines på julebesøk

I GANG MED FLYTTINGEN

Generalløytnanten er takknemlighet for at US Marines kan komme til Nord-Norge og trene i et miljø som er vanskelig å gjenskape i USA.

Om kort tid starter øvelse Cold Response. USA deltar med en stor styrke, men måtte nylig melde at de blir 3000 færre enn først antatt på grunn av den sikkerhetspolitiske situasjonen.

Les også: USA trekker 3000 soldater fra Cold Response

Øvelse Cold Response finner sted fra Narvik i sør til Porsangmoen nord, men hoveddelen foregår i Troms. Øvelsesaktiviteten varer fra 2. til 18. mars. Selve feltøvelsen foregår fra 12. til 18. mars.

Amerikanerne har allerede startet arbeidet med å flytte forsvarsmateriellet sitt de har i seks fjellhaller rundt Trondheimsfjorden. Materiellet ble flyttet videre til havna i Orkanger der utstyret ble fraktet med rorofartøyet «Britannia Seaways» til Bogen i Evenes kommune i Nordland, skriver Teknisk Ukeblad.

Samtidig er mange av US Marines-soldatene kommet luftveien til Evenes lufthavn.

VIKTIG Å DELTA

Beaudreault mener det er viktig at US Marines deltar.

– Faktorer som det kalde klimaet, hvor man ikke bare skal overleve, men også kunne drive effektiv krigføring krever at man trener mye der man finner et slikt klima. Derfor er Cold Response kjempeviktig for oss, sier Beaudreault.

– Det gir oss samtidig en mulighet til å se hvordan våpnene, radioene og kjøretøyene våre klarer seg så langt nord og i kulden. Det er alltid noe å lære med å være i Norge, både for den enkelte soldat som aldri har vært her før og til de som har vært her flere ganger. Jeg tror alle får en følelse av hva som trenges for å kjempe og vinne i et slikt miljø, fastslår generalen.

Fikk du med deg denne? Amerikansk general roser norske øvingsforhold

Beaudreault får støtte av hær-sjef Kristoffersen.

Det er veldig bra at generalløytnant Beaudreault kommer til Norge. Vi har snakket mye om det å integrere soldatene hans i vintertreningen vår og med Brigade Nord i øvelse Cold Response. Men også det at vi er integrert i planverket. Det betyr at når US Marines trener i Norge, så trener de faktisk på planene for forsvaret av Norge, sier Kristoffersen.

Han mener det er motiverende for norske soldater å trene med US Marines.

– Vi er veldig god på vinterkrigføring i Norge. Men vi har mye å lære av US Marines når det kommer til det å integrere fellesressurser som fly, helikopter, langtrekkende ild. Samtidig er det bestandig utviklende for offiserene, bataljonssjefene og brigadesjefen og meg selv å jobbe sammen med noen som er vant til å jobbe i et større forband enn brigade, fastslår Kristoffersen.