Nyheter:

Departementet droppet omstridt renholdskontrakt, det får ikke Forsvaret lov til

Arbeiderpartiet krever at hele kontrakten heves.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) måtte svare i Stortinget onsdag om hvorfor Forsvarsdepartementet nylig har sagt opp en omstridt renholdskontrakt med selskapet ISS, mens selskapet får fortsette med renhold i resten av Forsvaret. 

Det har vært store misnøye med renholdet i Forsvaret etter at regjeringen påla Forsvaret å outsource sine renholdstjenester for noen år tilbake. 

– Kan ministeren redegjøre for hvordan det har seg at privat driftet renhold ikke er godt nok for ledelsen som igangsatte privatiseringen, men at det skal bevares slik i resten av landet, spurte Aps stortingsrepresentant Martin Kolberg. 

ANKLAGET FOR IDEOLOGISK RASERING

– Det helt klart at den tjenesten som ISS har levert, ikke er god nok, og da må vi ta grep, men det betyr ikke at alt skal over på offentlige hender igjen, svarte Bakke-Jensen.

Forsvarsministeren uttalte at han mener det å sette offentlige oppgaver ut på anbud er positivt fordi det vil føre til mer innovasjon, økonomiske besparelser og økte krav til bruk av ny teknologi, grønne løsninger og kvalitet. Det fikk Kolberg til å anklage regjeringen for å ha rasert renholdet i Forsvaret av ideologiske grunner.

Ap la forrige uke fram et forslag for Stortinget om å ta renholdet i Forsvaret tilbake i egen regi. 

Ifølge Ap har privatiseringen ført til dårligere arbeidsvilkår, tap av pensjonsrettigheter for enkelte ansatte, dårligere arbeidsvilkår og høyere klagefrekvens. 

MÅTTE FOTFØLGES AV VAKTER

Bakke-Jensen ble også konfrontert med at en rekke ISS-renholdere ikke har hatt sikkerhetsklarering og dermed har måttet bli fotfulgt av sikkerhetsvakter mens de har vasket. 

– Er det god ressursbruk for Forsvaret? ville Sps representant Liv Signe Navarsete vite. 

Forsvarsministeren uttalte at han ikke kjente til dette. 

– Hvis det er tilfelle, noe jeg ikke har kunnskap om, så er det ikke god bruk av Forsvarets ressurser. Da har man ikke vært god som innkjøper, for da har man ikke fått målt hvordan den tjenesten kan leveres, uttalte Bakke-Jensen. 

– BETYDELIG FORBEDRET

– Det har vært utfordrende å overta renholdsoppgavene og vi har investert betydelige ressurser for å sikre at Forsvaret skal få renhold i henhold til det som er forespurt, sier konserndirektør for kommunikasjon i ISS, Ronny Pettersen, til NTB.

Powered by Labrador CMS