Nyheter

HÆRLIG: Påtroppende sjef for Brigade nord, Terje Bruøygard får en klem av sjef for Hæren, Lars Lervik.

Den nye brigadesjefen takket kona

BARDUFOSS (Forsvarets forum): Etter tre år som brigadesjef ga Pål Berglund i dag stafettpinnen videre til Terje Bruøygard, som nå er ny sjef i Brigade nord.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag var det duket for sjefsbytte i Brigade nord. På den steinlagte oppstillingsplassen i Rusta leir, var representanter fra alle brigadens avdelinger stilt opp. I tillegg var allierte fra USA, Tyskland, Nederland, Sverige og Finland møtt opp for å overvære seansen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Avtroppende brigadesjef, Pål Berglund benyttet muligheten til å takke alle sine soldater i det han omtalte som Norges beste avdeling, før sjef for Hæren, Lars Lervik tok ordet og takket av Berglund som har vært brigadesjef de tre siste årene.

– Du har løst oppdrag, tatt vare på folket og ledet brigaden på en utmerket måte, sa Lervik og trakk blant annet frem Berglunds satsing på og styrking av samvirke, både i totalforsvaret og med allierte.

Berglund forteller Forsvarets forum at hans tre år som sjef for Brigade nord har vært svært spennende og variert.

– Det har vært et utrolig stort spenn av oppgaver og samtidig vært veldig meningsfylt å føle at man gjør en forskjell i samfunnet. Både gjennom korona, utdanning av ukrainere og bidragene der, og ikke minst jobbe med å styrke beredskap og forsvarsevne hjemme i Norge.

Deretter hentet Lervik opp påtroppende sjef for Brigade nord, Terje Bruøygard. Ifølge Lervik får brigaden nå en sjef som er handlekraftig på slagmarken og samtidig en akademiker, som tenker klart og kan sette ord på det han tenker. En mann som kan lede i både fredstid og krig.

– Lykke til, avsluttet Lervik, før han ga ordet til den nye brigadesjefen.

Foran brigaden og fremmøtte allierte fortalte Bruøygard hvordan han for 30 år siden traff avtroppende brigadesjef Berglund på opptak til befaleskolen for kavaleriet og at Berglund «fra dag én viste meg hvordan man skulle være slu, en taktiker og en utrolig flink leder.»

LYKKE TIL: Avtroppende sjef for Brigade nord, Pål Berglund, ønsker Terje Bruøygard lykke til i jobben.

– Da kunne jeg ikke se for meg at jeg en dag skulle ta over som brigadesjef etter deg, sa Bruøygard, før han snakket videre om det alvoret vi står overfor med dagens situasjon i Europa.

– Krigen i Ukraina påvirker oss. Det er en grim påminnelse om at mennesket av og til er villige til å bruke rå makt, dødelig makt, for å nå sine mål, enten de er gode eller dårlige. Vi med norsk flagg på armen har tatt på oss den jobben det er å kjempe for det gode. Stille oss selv foran det onde, og sørge for at den delen av verden som vi lever i, som handler om fred, frihet, demokrati og velferd, fortsatt skal få lov til å utvikle seg.

Det var en emosjonell og gråtkvalt brigadesjef som til slutt avsluttet sin tale med å takke sin kone, for å ha stått ved hans side og fulgt ham i tykt og tynt i 30 år.

KLEM: Kona til Bruøygard fulgte seremonien og ga mannen en god klem i etterkant.

Til Forsvarets forum sier Bruøygard at han er ydmyk over muligheten og innstilt på å levere så godt som overhodet mulig.

– Det er en rolle med masse ansvar og tillit, så det er noe jeg skal se meg selv i speilet hver morgen før jeg går på jobb og tenke nøye over.

For Bruøygard er det viktig å få frem at relevansen for moderne landstyrker er stor.

– Det er ikke mange brigader i Nato som er kapable til å sloss som vi gjør, i det klimaet vi har. Vi må ta ansvar selv for det vi kan ta ansvar for. Brigade nord er en av få avdelinger, sammen med den svenske og den finske, som kan dette og da blir det viktig at vi tar det ansvaret for å trene sammen med våre allierte.

ALLIERTE: Oppmøtet av allierte fra Sverige, Nederland, Finland, USA og Tyskland betyr helt vannvittig mye, sa den nye brigadesjefen etter seremonien.

– Hva betyr det at representanter fra våre allierte nasjoner møter opp kun for å være med på sjefsbytte i brigaden?

– Det betyr helt vanvittig mye og det tror jeg ikke hadde skjedd for noen år siden, så det er utvikling. Vi har et nettverk av allierte som Russland aldri kommer til å ha. Så det må vi bygge videre på. Dette viser at det betyr mye, ikke bare for oss, men også for våre allierte.

TRE AV: Pål Berglund har vært gjennom tre utfordrende og spennende år med blant annet koronapandemi, russlands invasjon av Ukraina og kan se tilbake på noen hektiske og meningsfylte år.
Powered by Labrador CMS