Nyheter

PROTESTERER: En demonstrant utenfor Den europeiske menneskerettsdomstolen i Haag, torsdag 11. januar.

Sør-Afrika anklager Israel for folkemord i FN-domstolen

Hamas-angrepet mot Israel 7. oktober er ikke en begrunnelse eller forsvar for brudd på Folkemordkonvensjonen, sier Sør-Afrika i ICJ-høringen om Gaza.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Ingen væpnede angrep på et statlig territorium uansett hvor alvorlig, kan begrunne eller forsvare et brudd på konvensjonen, sier Sør-Afrikas justisminister Ronald Lamola i sin innledende prosedyre i Den internasjonale domstolen i Haag (ICJ) torsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Videre hevder Sør-Afrika at Israel med vitende og vilje har skapt ulevelige forhold på Gazastripen.

– Denne saken er viktig for å stoppe folkemordet som for tiden skjer på Gazastripen, sier Lamola.

– Systematisk

Sør-Afrika har klaget Israel inn for domstolen, som er FNs høyeste rettsorgan, for anklager om folkemord på palestinere på Gazastripen.

I sitt åpningsargument sa Adila Hassim, talsperson for Sør-Afrikas høyesterett, at landet mener Israel har overtrådt artikkel to i Folkemordkonvensjonen.

– Handlingene i Gaza viser et systematisk atferdsmønster som folkemord kan utledes fra, sier han i retten.

Vil ta flere uker

Domstolen skal først ta stilling til en hasteforespørsel fra Sør-Afrika om å beordre en umiddelbar stans i krigføringen i Gaza. En slik avgjørelse er ventet å kunne ta flere uker, og først etter at retten har tatt stilling til det, vil de vurdere påstandene om folkemord.

Ifølge det palestinske helsedepartementet i Gaza har minst 23.357 palestinere blitt drept i israelske angrep mot enklaven siden krigsutbruddet 7. oktober.

Israelske myndigheter nekter for å ha begått folkemord og hevder selvforsvar etter Hamas-angrepet mot Israel, som kostet over 1100 mennesker livet, ifølge israelske myndigheter.

Israels president Isaac Herzog har avfeid beskyldningene som «grusomme» og «uhyggelige». Anklagene mot Israel er også avvist av landets viktigste støttespiller USA.

Demonstrasjoner

Flere proisraelske demonstranter marsjerte gjennom sentrum av Haag torsdag morgen med israelske og nederlandske flagg og plakater med bilder av mennesker som er tatt som gisler av Hamas.

Israelske Gabi Patlis, som bor i Nederland og er med i protesten, sier det er vondt at Israel nå anklages for folkemord.

– Spesielt etter 7. oktober. Det var vi som ble angrepet, sier han til en Reuters-journalist på stedet.

Det er også mange propalestinske demonstranter til stede utenfor ICJ-domstolen torsdag formiddag.

ICJs avgjørelse er endelig og kan ikke ankes, men domstolen har ingen mulighet til å håndheve avgjørelsen.

Langvarig støttespiller

Det er Sør-Afrika som vil få ordet først i retten. Israel får anledning til å svare på anklagene på fredag. En avgjørelse i saken kan ta flere år å komme fram til.

Sør-Afrika har lenge vært en uttalt støttespiller for den palestinske saken, og regjeringspartiet African National Congress (ANC) har ofte sammenlignet palestinernes kamp for et eget land med sin egen kamp mot apartheid.

I den sørafrikanske storbyen Cape Town har også flere demonstrert torsdag morgen til støtte for regjeringens anklager mot Israel i FN-domstolen. På trappene til den sørafrikanske høyesteretten står flere propalestinske demonstranter med plakater med teksten «Stopp folkemordet» og «Boikott apartheid-Israel».

Det er også planlagt flere andre støttemarkeringer over hele Sør-Afrika gjennom dagen.

Sørafrikanske myndigheter har brutt sine diplomatiske bånd til Israel som følge av landets voldsomme gjengjeldelsesangrep mot Gaza etter krigsutbruddet 7. oktober.

Verdenssamfunnet har vært splittet over hvorvidt saken bør behandles i FN-domstolen.

Powered by Labrador CMS