Politisk søvngang

Det store spørsmålet er om politikerne vil våkne og oppfylle forsvarssjefens ønskeliste, skriver Paal Ravnaas, redaksjonssjef i Forsvarets ​forum.

Publisert Sist oppdatert
Den første «stemningsrapporten fikk vi under «Debatten» på NRK i går kveld. Under
 stødig ledelse av Fredrik Solvang ble forsvarssefens ønskeliste gjennomgått, der hans alternativ ble listet opp punkt for punkt. Så ble politikerne trukket inn i studio og spurt om de ville gi ham dette.

Det pussige svaret var at ingen svarte. 

Verken forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H), Anikken Huitfeldt (Ap), Audun Lysbakken (SV) eller Liv Signe Navarsete (Sp) kunne på noen som helst måte love å «møte de samlede utfordringene i sikkerhetssituasjonen på en tilfredsstillende måte», slik forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen har formulert det i hans eneste anbefalte alternativ.
Skal vi finansiere et troverdig forsvar, holder det ikke å lirke ut noen kroner av sparebøssen
I det hele tatt kunne det oppfattes som om både posisjonen og opposisjonen var tilbakeholdne med å gi sin umiddelbar støtte. Det er alvorlig.

Det er underlig at støtten ikke er mye større når det faktisk handler om vår sikkerhet gjennom et tilfredsstillende forsvar. Reaksjonene i NRKs studio på Marienlyst gir ikke inntrykk av en nødvendighet for å få på plass et slikt forsvar. Og da mener vi at politikerne ikke lytter nok og fortsetter å gå i søvne når det gjelder de økonomiske prioriteringene til Forsvaret. 

Det er en kjennsgjerning at Forsvaret i mange år har vært underfinansiert og har vært nødt til å kutte kostnader. Det har skjedd gjennom bred politisk enighet på Stortinget. Det har ført til det forsvarssjefen peker på i sitt dokument – at Forsvaret i dag er for dårlig og at avdelinger opererer på et minimum. 
Norge er et land som har råd til - og skal ta seg råd til - et forsvar som er troverdig og tilfredsstillende
Finansiering av et troverdig og robust forsvar må på plass. Det er nødvendig for Norges sikkerhet, og ikke minst for å tilfredsstille våre oppgaver i Nato-alliansen. 

Det er på tide at politikerne våkner fra sin søvngang og faktisk lytter til og innfrir rådet fra forsvarssjefen. Om det må gjøres med en ekstraordinær finansiering, skal ikke vi ta stilling til. Men, Norge er et land som har råd til – og skal ta seg råd til – et forsvar som er troverdig og tilfredsstillende. Skal vi finansiere et troverdig forsvar, holder det ikke å lirke ut noen kroner av sparebøssen. Vi må kanskje knuse den for å få det til.

At vi har et godt forsvar, er en trygghet for alle som bor i Norge. Akkurat som vi har gode helsetjenester, skoler og gode veier. Men, det koster. Den prisen må det norske folk være villig til å betale, gjennom skatter og avgifter. 
Så er det evige spørsmålet: Tør de folkevalgte å la være?