Nyheter:

– Man må slutte å tro at en kvinne slår en mann på målstreken kun fordi hun er kvinne
Man skal ha respekt for at vurderingene i tilsettingsprosesser ikke er noe alle vet alt om, skriver kommandørkaptein Patricia Flakstad ved Forsvarsstaben.
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Sjef for Hærens transportskole, oberstløytnant May Brith Valen-Odlo, stiller i sin kronikk i Dagens Næringsliv 1. januar 2020 spørsmål om vårt strev etter flere kvinner i Forsvaret har gått for langt, og om vi egentlig ønsker et system i Forsvaret hvor vi velger toppledere basert på kjønn.
Det er svært uheldig at kvinner til stadighet må bevise sin dyktighet på en annen skala enn menn.
UHELDIGe argumenter
HVILKEN ERFARING?
Operativ forståelse i topplederstillinger er viktig, men en helhetsvurdering som inkluderer mange flere aspekter er også viktig for å velge den best egnede kandidaten. Eksempelvis kan det nevnes utdanning og faglige kvalifikasjoner, erfaring med krevende og komplekse lederoppgaver og resultatoppnåelse, personlige egenskaper, bredde i tjenesteerfaring, språkkunnskaper, fysiske krav samt politisk og diplomatisk teft. Listen med kriterier er her ikke uttømmende.
Jeg etterlyser hva som gjøres for å utvikle og beholde kvinnene?
Utvelgelsen av toppledere i Forsvaret (gruppe 1-stillinger) avgjøres av Kongen i Statsråd, basert på anbefaling fra Forsvarsdepartementet (FD). På forhånd har FD mottatt innstilling fra Forsvaret med kvalifiserte søkere til stillingen. Det er ikke alltid at FD innstiller samme kandidat til Kongen i Statsråd som Forsvaret innstilte, men de innstiller fra listen med kvalifiserte søkere som de har mottatt fra Forsvaret.
Man skal ha respekt for at vurderingene i tilsettingsprosesser ikke er noe alle vet alt om, og man må slutte å tro at en kvinne slår en mann på målstreken kun fordi hun er kvinne.
RADIKAL KVOTERING
Kronikkforfatteren nevner at forsvarsministerens mål om 30 prosent kvinner har gjort at Forsvaret og politikerne er villige til å benytte radikal kvotering av kvinner i posisjoner, både på lavere og høyere nivå i Forsvaret. Det er dessverre en kjensgjerning at mange i Forsvaret, kvinner som menn, gjør som kronikkforfatteren; tenker radikal kvotering hver gang et nytt måltall på kvinneandel fremmes. «Korridorsnakk» om kvotering er særdeles uheldig, rett og slett fordi den treffer kvinnene, og den er spesielt belastende for kvinner som mottar slengkommentarer om at de er kvotert. Diskusjon om kvotering bidrar derfor på ingen måte til å få dyktige kvalifiserte kvinner til å satse på en karriere i Forsvaret.
Hva er det som gjør at kronikkforfatteren og flere andre mistenker radikal kvotering når nye måltall på kvinneandelen fremmes, dette til tross for at radikal kvotering er ulovlig?
Hva gjøres?
Vi vet at økt kvinneandel krever at Forsvaret som organisasjon har evne og vilje til å rekruttere, utvikle og beholde kvinnene. Det er godt kjent at Forsvaret blant annet har arbeidet mye med rekruttering, med å forbedre Forsvarets opptak og seleksjon (FOS) og med å utvikle en kultur og et arbeidsmiljø som er tilpasset både kvinner og menn.
Dette er bra tiltak, men jeg etterlyser hva som gjøres for å utvikle og beholde kvinnene? Hvilke tiltak iverksetter Forsvaret når forsvarsministeren presenterer et måltall om 30 prosent kvinner på befalsskoler og krigsskoler, og hva er tidslinjen?
Det er på tide at Forsvaret prioriterer og budsjetterer effektive tiltak