Nyheter:

Forsvaret mangler åpenbart modige kvinner og menn

​Jeg undrer meg over at kvinner i Forsvaret - år etter år - må kritisere likestillingspolitikken og kvinnesatsingen til Forsvaret, skriver Oberstløytnant Anne-Margrete Bollmann.

Jeg undrer meg over at kvinner i Forsvaret - år etter år - må kritisere likestillingspolitikken og kvinnesatsingen til Forsvaret. Og jeg undrer meg over menn som jubler over dette. De siste ukene har jeg registrert minst to innlegg som tilsynelatende handler om kompetanse, men som egentlig er påstander om at Forsvaret særbehandlet kvinner, og at vi står i fare for å få en kvinnelig forsvarssjef som ikke er kvalifisert.

Det første debattinnlegget som sparket igang en ny runde av kjønnsdebatten er dette: – Har vårt strev etter flere kvinner i Forsvaret gått for langt?

Jeg har ikke sett tilsvarende debatt i andre etater. Hva handler dette om - egentlig?
Jeg synes det er bekymringsfullt at vi bruker tid og krefter på en debatt som er en avsporing fra det som er Forsvarets virkelige og alvorlige problem: Mangel på fagkompetanse innenfor en rekke områder/bransjer.
Det hjelper ikke å være «operativ» hvis man ikke er tøff nok til å stå alene i en storm
En annen bekymring er at Forsvaret åpenbart mangler modige kvinner og menn: De som går opp nye stier, utfordrer og stiller kritiske spørsmål. Kvinner som kritiserer kvinner, og menn som heier på kvinner som kritiserer kvinner, er IKKE modige. De er ordinære og tradisjonelle. De forandrer ikke verden - eller Forsvaret. Det hjelper ikke å være «operativ» hvis man ikke er tøff nok til å stå alene i en storm, eller fremme et annet syn enn «laget». Da er man i realiteten ikke «stridsdyktig» - og neppe et ledertalent, uansett om man er mann eller kvinne.

Les også utspillet fra Harald Høiback, som skapte stor ståhei 2017, om at kvinner i «Forsvarets spisse ende» senker stridsevnen. 

Det jeg er redd for er at de siste ukers debatt påvirker politikken slik at de modige blir litt mindre modige, og at alle de som har kjempet noen kamper mister enda flere illusjoner.
Vi trenger ikke en ny tradisjonell offiser på topp
Jeg har sett og opplevd en hel haug med uforståelige, urettferdige - og til og med ulovlige - tilsettinger/utnevnelser av toppledere. De blir knapt omtalt. At en hypotetisk utnevnelse av en kvinne på topp i Forsvaret skaper debatt, er uttrykk for frykt. Det er bekymringsfullt.

Vi trenger ikke en ny tradisjonell offiser på topp, vi trenger en modig kvinne eller mann med kreativitet og intelligens til å skape et helt nytt forsvar - rustet for en ny type krig.