Nyheter
Ny maskinkanon til danskenes mobile luftvern
Erfaringer fra krigen i Ukraina er blant vurderingene som ligger til grunn når danskene har valgt utrustning til sitt nye mobile kampluftvern.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Forsvarsministeriets Materiel- og inkøbsstyrelse (FMI) og Forsvarskommandoen (FDK) i Danmark, har sammen med den danske hærens fageksperter fra Danske Artilleriregiment besluttet at Hærens nye mobile luftvern skal baseres på det moderne og slagkraftige Skyrangertårnet fra Rheinmetall.
Skyrangertårnet er utrustet med en kraftig 30 mm maskinkanon og luftvernmissiler. Hvilken type missiler det skal utstyres med er enda ikke bestemt, men vil være klart innen kort tid, skriver Forsvarsministeriet.
Les også: Norge gir langtrekkende artilleri og radar til Ukraina
Maskinkanonen er en 30 mm «High Velocity» kanon, som sammen med missilsystemet skal bekjempe blant annet fly, helikopter og droner. Ifølge Forsvarsministeriet er dette valget basert på blant annet erfaringer fra krigen i Ukraina.
De danske Skyrangertårnene skal monteres på danskenes pansrede personellkjøretøy av typen Piranha 5, som er standard i den danske Hæren og oppfyller kravene til mobilitet og beskyttelse. Radar, ildledersentral og kommunikasjonssystemer vil også være en del av det samlede luftvernssystemet.
Les også: Helge Ingstad-skrapmetallet er solgt
Valget av det nye luftvernssystemet kommer på bakgrunn av Hærens operative krav om luftvernkapasiteter. Skyranger består av selve maskinkanonen, missilsystemet og ildledelse. Disse tre elementene integreres i det pansrede tårnet som skal monteres på de pansrede personellkjøretøyene.
– Det gleder meg at vi med valget av Skyranger anskaffer det mest moderne luftvernet til Hæren. Samtidig ønsker andre land, som Tyskland, å anskaffe Skyranger, så vi vil kunne samarbeide med andre land om utdannelse, ammunisjon, reservedeler og løpende oppdateringer av systemet. Neste skritt er å velge luftvernmissilet som skal være en del av systemet, sier sjef for FMI, generalløytnant Kim Jesper Jørgensen.