Nyheter:
Det danske forsvaret har åpnet nytt kontor i Nuuk
Danmark trapper opp innsatsen på Grønland med styrket cybersikkerhet, militærfaglig utdanning, en politisk rådgiver og egen InterForce-avdeling.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
InterForce er et samarbeid mellom det danske forsvaret og offentlig sektor om forsvarets bruk av reservestyrken. De jobber også for å styrke relasjonen og samarbeidet mellom sektorene.
Nå vil det danske forsvaret styrke forholdet også til grønlandsk næringsliv og samfunn. Derfor åpner de et InterForce-kontor i Nuuk, ifølge den grønlandske avisen Sermitsisaq.AG.
Avdelingen på Grønland, som skal ha sekretariat ved Arktisk Kommando i Nuuk, ble offisielt åpnet av den danske forsvarsministeren Trine Bramsen torsdag.
– Det er en viktig markering at vi i dag åpnet sekretariatet i Grønland. Det er enormt viktig at forsvaret har støtte fra alle deler av samfunnet, ikke minst i disse årene. Truslene blir flere og mer kompliserte, og det stiller store krav til forsvaret, sa forsvarsministeren under åpningen av InterForce Grønland.
Ifølge Semitsisaq.AG skal Arktisk Kommando, som blant annet ivaretar beredskap og suverenitet på Grønland, i større grad involvere den grønlandske befolkningen de neste årene for å styrke sin oppgaveløsning i området. InterForce Grønland vil ha en sentral posisjon i arbeidet.
Sender politisk rådgiver
Samtidig som det nye kontoret åpnes, sender danskene en politisk rådgiver til Grønland, skriver Jyllandsposten. Rådgiveren skal være et bindeledd mellom danske og grønlandske myndigheter i sikkerhetspolitiske spørsmål.
– Jeg har besluttet at vi fremover skal ha en politisk rådgiver på Grønland. Det skal ses i lys av den stadig større sikkerhetspolitiske og forsvarspolitiske utviklingen i Arktis, sier Bramsen til avisen.
Rådgiveren vil holde til ved Arktisk Kommandos kontorer, tett på USAs konsul i Nuuk. Det var i juni at USA åpnet konsulat på Grønland. Bramsen avviser overfor Jyllandsposten at opprettelsen av den danske rådgiverstillingen har noe med dette å gjøre.
– Dette er en beslutning jeg har truffet for lengre tid siden, så det har ikke noe med det å gjøre. Dette handler om det dansk-grønlandske samarbeidet, sier Bramsen.
Øystein Tunsjø, professor og instituttleder ved Institutt for Forsvarsstudier, sier det har skjedd noe fra dansk side den siste tiden.
– At Trump sa at han skulle kjøpe øya, og at kineserne har blitt mer aktive, ser danskene kanskje i større grad på som en sikkerhetsrisiko og trussel. Det er en interessant utvikling, sier han.
Mens amerikanerne har kommet tydeligere på banen på Grønland, har danskene sovet litt i timen, mener Tunsjø.
– Da måtte de våkne og reagere, og ta en del grep.
Cybersikkerhet og utdanning
Under besøket i Nuuk underskrev også forsvarsminister Bramsen og Naalakkersuisut, det grønlandske selvstyret, en hensiktserklæring om styrket samarbeid innen cyber-og informasjonssikkerhet, skriver avisen Sermitsisaq.AG videre.
Dette skal blant annet bidra til å øke kunnskapen og motstandsdyktigheten mot cyberangrep på Grønland, i tillegg til å bedre mulighetene for overvåkning og etterforskning dersom et cyberangrep skulle inntreffe.
Det danske forsvaret er også i gang med å lage en militærfaglig utdannelse for grønlendere, forteller forsvarsminister Trine Bramsen til avisen.
– Vi får mange flere og viktige oppgaver som skal løses i Arktis. I den forbindelse er det viktig at vi har langt flere grønlendere tilknyttet Forsvaret. Det er viktig at vi har ansatte som har kulturell og språklig forståelse for landet, forklarer Bramsen.