Nyheter

HEMMELIG ØNSKELISTE: Dansk TV2 har fått tilgang på et hemmligstemplet og internt notat fra forsvarsdepartementet i København. Bildet er av et dansk F-16 som tar av på den militære flyplassen, Flyvestation Skrydstrup i Jutland, Danmark i 2014.

Danmark vil ha flere kampfly og langttrekkende missiler

Dette kommer fram i et hemmeligstemplet og internt notat fra forsvarsdepartementet i København.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det hemmeligstemplede og interne notatet fra forsvarsdepartementet i København, er det dansk TV 2 som har fått tilgang til.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ønskelisten er omfattende og inneholder forslag til investeringer på drøyt 190 milliarder kroner i langtidsplanen for de neste ti årene.

Ifølge notatet foreslås det å bruke rundt 30 milliarder kroner på det danske flyvåpenet, blant annet til innkjøp av flere kampfly av typen F-35.

Det foreslås også å bruke like mye på nye marinefartøy, helikoptre og undervannsdroner til den danske marinen, samt opp mot 22 milliarder kroner på nye kampbataljoner og soldater som kan rykke ut på kort varsel.

Forsvarsledelsen foreslår også tunge investeringer i luftvern, eventuelt det mye omtalte Patriot-systemet, og de åpner også for at Danmark bør gå til anskaffelse av kryssermissiler som kan nå mål i Russland.

Ifølge notatet ønsker det danske forsvaret også å øke antallet vernepliktige fra dagens 4-5.000 til 6.000 og foreslår at det bør vurderes å utvide vernepliktstiden fra dagens fire til elleve måneder.

– Russlands invasjon av Ukraina, og Russlands stadig mer aggressive oppførsel betyr at Danmark i årene som kommer, vil stå overfor vesentlig skjerpede trusler, først og fremst fra Russland, noe som vil kreve store investeringer i forsvaret og økt fokus på vår sivile samfunnssikkerhet, heter det i begrunnelsen for den omfattende ønskelisten.

Powered by Labrador CMS