Nyheter

GLAD OG STOLT: Statsminister Mette Frederiksen talte til partifeller i Folketinget i København onsdag. – Jeg er glad, og jeg er stolt på vegne av Danmark, sa Frederiksen da resultatet av folkeavstemningen om EUs forsvarssamarbeid var klart.

Danskene sier ja til EUs forsvarssamarbeid

Et stort flertall av danskene har stemt for å slutte seg til EUs forsvarssamarbeid. – Jeg er glad og stolt, sier statsminister Mette Frederiksen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det endelige resultatet av onsdagens folkeavstemning viser at hele 66,9 prosent stemte for å oppheve forbeholdet mot EUs forsvarssamarbeid.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Jeg er glad, og jeg er stolt på vegne av Danmark, sier statsminister Mette Frederiksen.

Det var hun som tok initiativ til folkeavstemningen, i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina og den endrede sikkerhetssituasjonen i Europa.

Invasjonen førte til at Frederiksens parti Socialdemokratiet endret syn på forsvarsforbeholdet og gikk inn for å fjerne det.

– Høyt verdsatt

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen er overbevist om at danskenes beslutning vil være til det beste både for Danmark og EU.

– Danmarks ekspertise på forsvarsområdet er høyt verdsatt, skriver hun på Twitter.

Danmark har hatt fire såkalte forbehold i EU-samarbeidet, og dette er første gang et av dem er blitt fjernet.

I 2000 ble det holdt folkeavstemning om hvorvidt landet skulle innføre euro, og i 2015 var det folkeavstemning om forbeholdet på justisområdet. Begge ganger sa velgerne nei.

Putins stridsvogner

Gleden over resultatet er også stor i det borgerlige opposisjonspartiet Venstre.

– Verden ble forandret 24. februar, da Putins stridsvogner rullet inn over Ukrainas grenser for å spre død og ødeleggelse, sier partileder Jakob Ellemann-Jensen.

I likhet med regjeringen mener han at Russlands invasjon økte viktigheten av europeisk forsvarssamarbeid.

Resultatet av avstemningen betyr at Danmark fullt og helt slutter seg til EUs samarbeid om sikkerhet og forsvar. Danske soldater kan heretter sendes ut for å delta i militære EU-operasjoner – dersom Folketinget ønsker det.

Skepsis på ytterfløyene

Mens opphevelsen av forsvarsforbeholdet har støtte fra et stort flertall på Folketinget, har høyrepopulistiske Dansk Folkeparti ønsket å beholde det. Partiet har argumentert med at danske ressurser bør brukes på andre ting.

Også høyreorienterte Nye Borgerlige og venstreorienterte Enhedslisten var imot å oppheve forbeholdet.

Danskenes fire EU-forbehold ble vedtatt i en folkeavstemning i 1993, året etter at danskene sa nei til Maastricht-traktaten – ofte omtalt som EUs grunnlov.

I folkeavstemningen onsdag ble valgdeltakelsen på 65,8 prosent. Dette er noe lavere enn i forrige EU-avstemning i 2015.

Powered by Labrador CMS