Nyheter

SOLDATER: Danske soldater marsjerte gjennom Aalborgs gater i forbindelse med markeringen av Flaggdag for Danmarks utsendte 5. september.
SOLDATER: Danske soldater marsjerte gjennom Aalborgs gater i forbindelse med markeringen av Flaggdag for Danmarks utsendte 5. september.

Rapport advarer om ekstremisme i dansk forsvar

Dansk etterretning frykter at det finnes personer med ekstremistiske holdninger i dansk forsvar. Disse kan forsøke å utnytte posisjonen sin til å skaffe seg militær kunnskap og kompetanse.

Publisert

Rapporten, som blir offentliggjort denne uken av Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), fokuserer på risiko for «ekstremistiske og radikaliserende miljøer» i det danske forsvaret.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skriver avisen Berlingske.

Les også: Tyske soldater utestenges for mistanke om høyreekstremisme

– Vi er oppmerksomme på om det er personer som vil bruke ansettelsen i forsvaret til å tilegne seg militær kompetanse til et annet formål enn å passe på Danmark og danske interesser, og som dermed kan utgjøre en intern trussel, uttaler en av FEs sjefer, Kim Simonsen, i rapporten.

Det danske forsvarets øverste sjef Flemming Lentfer har tidligere i år i en e-post til sine underordnede vist til konkrete eksempler på ekstremistiske holdninger. I e-posten, som var datert 2. februar, skrev han at forsvaret har iverksatt en rekke tiltak for å styrke sikkerheten, og han skrev at ekstremistiske holdninger skal ha ansettelsesrettslige konsekvenser.

Lentfer har ikke ønsket å la seg intervjue av Berlingske.

Forsvarsminister Trine Bramsen opplyser til avisen at hun forventer at både sjefer og ansatte i forsvaret er oppmerksomme på eventuelle problemer knyttet til ekstremisme, og at det i så fall tas grep.

Powered by Labrador CMS