Nyheter

SOLDAT: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier det ikke er oppdaget indikasjoner på at ekstreme holdninger er utbredt blant norske soldater og militærpersonell. Illustrasjonsbilde fra øvelse i Norge i 2010.

PST frykter ikke ekstremisme i Forsvaret

Det danske forsvaret advarer mot ekstremisme i egne rekker. Det er ikke oppdaget tegn på noe lignende i Norge, sier Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Kjære sjefer. Forsvaret har i det siste mottatt konkrete eksempler på at flere av våre medarbeidere utrykker ekstremistiske holdninger eller viser interesse for ekstremistiske miljø.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skrev Danmarks forsvarssjef, Flemming Lentfer, i en e-post til sine underordnede i februar i år, melder den danske avisen Berlingske.

To måneder etter e-posten ble Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) bedt om å kartlegge omfanget av ekstremistiske holdninger blant forsvarspersonell og finne ut om nåværende og tidligere forsvarsfolk kan være en terrortrussel.

Rasisme og revolusjon

I en ny rapport, som Berlingske har fått innsyn i, konkluderer Kim Simonsen, en av FEs sjefer:

– Vi er oppmerksomme på om det er personer som vil bruke ansettelsen i forsvaret til å tilegne seg militær kompetanse til et annet formål enn å passe på Danmark og danske interesser, og som dermed kan utgjøre en intern trussel.

Forsvarssjef Flemming Lentfer vil ikke gi noen ytterligere informasjon om hvilke ekstremistiske holdninger det dreier seg om, eller hvor stort problemet er. Men avisen skriver at rasisme og revolusjonære idéer hos forsvarsfolk har skapt overskrifter i Danmark.

FORSVARSSJEF: Danmarks forsvarssjef general Flemming Lenfter advarte sine underordnede mot omfanget av ekstremisme blant dansk forsvarspersonell i en e-post.

Mener Norge skiller seg fra Danmark

Både Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Forsvaret sier til Forsvarets forum at de ikke kjenner til en lignende kartlegging om ekstreme holdninger blant forsvarsfolk i Norge. Men seniorrådgiver og pressekontakt i PST, Martin Bernsen, sier at politiet ikke har sett tegn til at ekstremistiske eller farlige holdninger er utbredt blant nåværende eller tidligere personell.

– Det er ikke noe vi ser på som en stor utfordring i Norge, sier Bernsen til Forsvarets forum.

– Det kan jo selvfølgelig være noen enkeltpersoner, men det er ikke et generelt problem. Så det er ikke grunnlag for å si at vi ser noe lignende som danskene.

Han trekker frem at ingen av dem som reiste til Syria for å slutte seg til terrorgruppen IS for knappe ti år siden, hadde forsøkt å skaffe seg militær erfaring eller kunnskaper gjennom Forsvaret.

Må oppdages av sjefer

Forsvaret understreker at personell går gjennom en individuell prosess for å få sikkerhetsklarering og for å finne ut om noen er skikket til å jobbe eller tjenestegjøre i Forsvaret. Det forteller kommandørkaptein Erik Hansen, sjef for avdeling for personellsikkerhet i Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA). Det er de som behandler søknader om sikkerhetsklarering for forsvarssektoren.

– Om noen utvikler ekstremistiske holdninger, er det trolig noe lokal sikkerhetsorganisasjon først vil fange opp. Lokal sjef skal da gjennomføre en autorisasjonsamtale, for å eventuelt avdekke dette, sier Hansen.

– Om det avdekkes holdninger som ikke er i samsvar med å inneha sikkerhetsklarering, skal forholdet rapporteres til FSA, som vil revurdere klareringen basert på den innkommende opplysningen, føyer han til.

Powered by Labrador CMS