Nyheter:

Dette bildet er fra en kvalifiseringsrunde for det nasjonale e-sportlaget på Filippinene. i 2019

E-sport og fluefiske har én felles fordel for Forsvaret

Nå vil Cyberforsvaret inngå avtale med E-sportforbundet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Forsvaret har en del ansatte som kanskje har fluefiske som hobby. Nå jobber de ikke i Forsvaret fordi de har fluefiske som hobby, men hobbyen fører med seg en del relevant kompetanse som er høyst interessant for forsvaret. Som det å kunne trives med å være i skog og mark, overleve ute i naturen og tilsvarende.

Det sier Knut Helge Grandhagen, kommunikasjonssjefen i Cyberforsvaret, og legger til at enkelte i E-sportmiljøet kan ha tilsvarende formell og uformell kompetanse innenfor det digitale domenet.

I juni ble det klart at E-sportforbundet etablerer seg på Lillehammer, hvor også cyberforsvaret holder til, på Jørstadmoen leir. Nå ønsker de å inngå et samarbeid.

– Vi har hatt flere samtaler med E-sportforbundet og funnet flere områder hvor vi har felles og overlappende interesser. Så vi har kommet frem til at et samarbeid oss i mellom kan være produktivt både for Cyberforsvaret, E-sportforbundet og samfunnet forøvrig, sier Grandhagen.

Fikk du med deg hva sjefen for Cyberforsvaret mente om den nye Langtidsplanen? – Ved første øyekast så virker den litt tam på en måte.

Dette er e-sport:

  • E-sport er elektronisk konkurransespilling der utøverne konkurrerer mot hverandre i ulike dataspill på datamaskiner eller spillkonsoller.
  • Noen konkurranser har pengepremier til de beste utøverne.
  • I dag kan profesjonelle turneringer følges av flere millioner mennesker verden over.
  • I flere land sendes e-sport på nasjonale TV-kanaler, deriblant i Sør-Korea, Sverige og Norge.

Kilde: Store norske leksikon

Ny rekrutteringsarena

Ifølge Grandhagen er rekrutteringsmuligheter en av grunnene til at de ønsker et samarbeid. Han trekker frem at karrieren som profesjonell e-sportutøver er kort.

– Mange vil etterhvert se seg om etter en karriere nummer to og da kan de besitte kompetanse som er høyst relevant for oss, fortsetter han.

E-sportforbundets generalsekretær Jack Holand, forteller til Forsvarets forum at for dem er tilgang på fagmiljøer, erfaringer og forskning viktig.

– Videre vil E-sportforbundet bidra med å synliggjøre Cyberforsvaret og deres rolle og ansvar, støtte Cyberforsvarets behov for interaksjon med nye fagmiljøer samt synliggjøre og fremsnakke Cyberforsvaret og deres interesser, forteller Holand.

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på tips@fofo.no.

Må bli bedre

Det digitale domenet er et område hvor Forsvaret ikke er gode nok i dag. Det slo Svendsen-utvalget fast i en rapport de offentliggjorde i juni. Utvalget skulle se på hvordan Forsvaret kan bli bedre til å rekruttere, beholde, utvikle og avvikle kompetanse. Den var ikke mild i sin kritikk av Forsvarets teknologifokus. Utvalget skriver at det er spesielt krevende å se hvordan Forsvaret uten ledere med erfaring fra tunge teknologiprosesser og -omstillinger i næringslivet, skal bidra til å snu IKT-virksomheten.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og utvalgsleder Berit Svendsen, leder for Svendsen-utvalget, under presentasjonen av Svendsen-utvalgets rapport i Oslo 24 juni 2020

Samt hvordan de samme lederne skal gjøre teknologi, innovasjon og eksperimentering til en naturlig del av den operative hverdagen i forsvarsgrenene.

«Virkemidler som verneplikt, rekruttering, utdanning og utvikling må innrettes mot å understøtte fremtidens kompetansebehov. Det gjør de ikke i dag.», skriver de og trekker frem at siden Det norske forsvaret aldri kan bli størst, må det bli smartest og best på å kombinere menneske og teknologi.

Les mer om hva utvalget foreslo i denne saken: Etterlyser flere cybersoldater og en nasjonal innsatsstyrke for digitalt forsvar.

Viktig rekruttering

Grandhagen sier Cyberforsvaret er enig i mye av det som kommer frem i rapporten.

Utvalgets leder, Berit Svendsen, som til daglig leder Vipps' internasjonale satsning, sier til Forsvarets forum at utvalgets poeng har vært bredde og nye tilnærminger til rekruttering. Både når det gjelder rekruttering av nyutdannende, men også av de med erfaring fra andre bransjer.

En av utfordringene utvalget trakk frem i rapporten, var muligheten for samarbeid med næringslivet. Utvalget hadde gjennomført flere såkalte innspillmøter med næringsliv, organisasjoner og institusjoner. Der ble det på ulike måter gitt uttrykk for at det er krevende å komme i kontakt med Forsvaret for å diskutere samarbeid. Svendsen forteller til Forsvarets forum at alle tiltak og initiativer som utvider nedslagsfeltet til Forsvaret hva gjelder å tiltrekke seg cyber- og teknologikompetanse, er skritt i riktig retning.

– E-sportforbundet kan være et godt eksempel. E-sporterne sitter på kompetanse som Forsvaret trenger mye mer av, skriver hun i en e-post.

Cyberforsvaret opplyser at avtalen nå først skal behandles og godkjennes av styret i NESF (Norges e-sportforbund) før den kan signeres. Utkastet er likevel i prinsippet ferdig forhandlet mellom Cyberforsvaret og forbundet, forteller Grandhagen.

Powered by Labrador CMS