Nyheter:
Carl Bildt: – Jeg er mer redd for algoritmenes krig enn bataljonenes krig
Den tidligere statsministeren mener at risikoen for bruk av kjernevåpen øker hvis land med slike våpen opplever cybertrussel.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Sveriges utenrikspolitiske veteran understreker at selv om mye er forandret gjennom den økte cyberkrigføringen, er gamle våpen like tilgjengelige og klare til bruk som før.
Carl Bildt advarer mot at utviklingen med cyberkrigføring også «øker risikoen for bruk av kjernevåpen».
Han trekker fram ett eksempel:
– En kjernevåpenmakt som ser sine satellitter og servere truet, vet at det ytterst også truer landets evne til å forsvare seg med kjernevåpen. Risikoen for at de da blir brukt, innen denne faren blir akutt, kan helt klart komme til å øke, sier vårt nabolands tidligere statsminister og utenriksminister.
Tidligere har svensk Nato-medlemskap vært uaktuelt. Nå åpner flertallet i Riksdagen for Nato-opsjon.
Russisk atomtrussel
Han deltok på årets rikskonferanse i svenske Folk og Forsvar, som i år ble holdt digitalt og ikke som normalt med skiføre utenfor vinduene i Sälen i Dalarna. Bildts tema var framtidens krigføring og konflikter.
Han mener det er «en viss tendens» til at trusselen om kjernevåpen er en måte å signalisere muskler.
– Da Putin hadde tatt Krim, påpekte han at Russland også har kjernevåpen. Budskapet var svært tydelig, sa Bildt uten å ville utdype det.
Europa bakpå
Ifølge Bildt jager Kina USAs ledende posisjon i cyberutviklingen. Han er imidlertid mer bekymret over at Europa synes å henge etter.
– USA går konkret inn for å bremse den kinesiske satsningen. Både Europa og Sverige må løfte bevisstheten og sine satsninger mange hakk, sa Bildt.
Han kom flere ganger tilbake til at i den digitale æraens dragkamper handler det om «å bryte ned den politiske viljen».
Få med deg denne: Jobben til svenske Stina er å beskytte det amerikanske forsvaret mot cyberangrep
– Jeg er mer redd for algoritmenes krig enn bataljonenes krig. Jeg vil ha flere bataljoner, men enda mer beredskap på nye former for krigføring. Det har jeg ikke sett mye av i langtidsplanen for det svenske forsvaret. Jeg leser dessverre mer om slikt i dokumenter fra andre nasjoner.
Sverige taper terreng
Bildt leste den rødgrønne Löfven-regjeringens forskningsproposisjon som kom nylig. Også der synes han cybertematikken er fraværende.
– Det er ikke noe om de store satsningene som behøves for å holde Sverige i den teknologiske utviklingens fortropp. Vi er i ferd med å tape terreng. Det har konsekvenser for mer enn Sveriges industrielle konkurransekraft og velferdsutvikling, men også i betydningen for vår langsiktige sikkerhetspolitikk, sa 71-åringen.
Han tegnet et bilde av den nye tids trojanske hester som ønsker å fjernforvirre våre samfunn, og deretter fjernødelegge landenes økonomi for å bryte ned vår vilje.
– Vi har bare sett begynnelsen av de muligheter som finnes. De nye trojanske hestene kan utplasseres lang tid i forveien, og det skjer helt sikkert allerede. Våre systemer spanes ut for at de skal være mulig å forhåndsprogrammere og så fjernutløste et sammenbrudd, sa Bildt, som sukket over et konkret scenario:
– Våre systemer kan brukes av en fremmed makt mot en tredje makt. Hvordan vet da det landet som rammes av angrepet at vi ikke har noe med angrepet å gjøre? Og det kan gå raskt; svært, svært raskt. Det er en påfallende strategi hos stormakter om raskt å kunne slå til langt borte, sier Carl Bildt.