Nytt om navn:
Runa A. Sandvik under en konferanse hvor hun fortalte om hvordan hun hacket en Linux-drevet rifle under Black Hat konferanse i Las Vegas i 2015.
Foto: John Locher, AP Photo/NTB
Cyberforsvaret ansetter Runa Sandvik
– Hun kommer til å hjelpe oss i arbeidet med å bygge trussel- og risikoforståelse blant forsvarets ansatte, sier kommunikasjonssjefen i Cyberforsvaret.
Runa Sandvik har en bachelor innen informatikk fra NTNU i Trondheim fra 2010. Hun jobbet lenge som datasikkerhetsansvarlig hos The New York Times, og gikk viralt verden over etter at hun og samboeren hacket en rifle.
I mars 2016 ble det kjent at den norske sikkerhetsrådgiveren Runa Sandvik fikk jobb som «Director of Information Security for the newsroom» i New York Times. I oktober 2019 mistet hun jobben på dagen fordi avisen bestemte seg for å fjerne stillingen. Støttemeldingene tikket inn.
– Nå prøver jeg å finne ut hva jeg skal gjøre videre. Jeg vet at jeg har veldig lyst til å fortsette å jobbe med sikkerhet i redaksjoner mellom journalister og kilder – og sikkerhet for «høyrisikogrupper», sa Sandvik til M24 på det tidspunktet.
Nå er hun ansatt av Cyberforsvaret.
Tenker utenfor boksen
– Bakgrunnen er ganske enkelt at sjefen hadde et ønske om å ha inn noen på rådgivningssiden, som kanskje tenker litt mer utenfor boksen enn det vi gjør og som har et litt annerledes perspektiv, sier Knut Helge Grandhagen, kommunikasjonssjefen i Cyberforsvaret.
Han forteller at de to kom i dialog etter podkastinnspillingen med Forsvarets forum.
– Det er noen forhold hun skal titte på på sikt og så kommer hun til å hjelpe oss i arbeidet med å bygge trussel- og risikoforståelse blant forsvarets ansatte, forteller Grandhagen.
Han legger til at det også kan bli aktuelt å bruke Sandvik i øvings- og treningsammenhenger, samt til å tilby foredrag for andre deler av Forsvaret.
– Hun har et perspektiv som kan være litt annerledes enn det rent institusjonelle, som det kan være interessant å ta med seg, legger Grandhagen til.
Sandvik er i første omgang ansatt i en 100-prosentstilling i seks måneder.
– Vi hadde første runde på fredag, så slik sett er hun allerede i gang, sier Grandhagen.
Gleder seg
Runa Sandvik sier selv at hun gleder seg veldig.
– Jeg tror det blir veldig spennende. Det er en ny utfordring for min del. Siden jeg har jobbet mest med journalister, mediehus og informasjonsikkerhet for individuelle, sier hun til Forsvarets forum.
Hun forteller at hun i første omgang kommer til å bruke tid på å sette seg inn i hvordan Forsvaret som organisasjon fungerer og er satt sammen. Det må til før hun kan vurdere hva som trengs.
– Det har en konsekvens for trussel og sikkerhetsmodell, forteller Sandvik.
– Jeg ser det som et puslespill, legger hun til.
– Historisk sett så har jeg alltid tenkt at den jobben Forsvaret gjør er veldig spennende. Men jeg tenkte aldri at det var mulig for egen del, forteller hun.
I en tidligere episode av podkasten Krig & Sånn forteller Runa Sandvik om hvordan hun hacket en rifle. Hun jobbet ikke i Cyberforsvaret på tidspunktet, men det gjorde gjest nummer to Inge Kampenes, som er sjef for Cyberforsvaret.
Hør de to snakke om cyberoperasjoner, fiendebilder, personvern og sosiale medier i episoden under.