Nyheter:
De omkomne etter skredet på Jan Mayen er hentet hjem
Mandag kveld ble det avholdt seremoni på Gardermoen flystasjon.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Et Hercules transportfly lander på Gardermoen flystasjon. Flyet kommer fra Jan Mayen, den lille arktiske øyen ute i Norskehavet. Øyen hvor to personer omkom i et snøskred lørdag ettermiddag.
De to som omkom var Robin Karlsen (31) år fra Nordland, som jobbet som ingeniør på Jan Mayen, og Bjørg Kathrine Batalden (57) år fra Vestland, som jobbet som avdelingssykepleier. Begge var sivilt ansatte i Forsvaret.
Nå er de hentet hjem. På Gardermoen flystasjon ble det avholdt en seremoni med de pårørende. Etter ankomst ble bårene hentet ut av soldater fra Garden, mens mannskapet på Hercules-flyet sto æresvakt. Til stede var også forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, forsvarssjef Eirik Kristoffersen og sjefen for Cyberforsvaret, Inge Kampenes.
Det er Cyberforsvaret som driver stasjonen på øya. Kampenes forteller til Forsvarets forum, etter seremonien, at de pårørende blir ivaretatt av pårørendekontakter og at kollegene til de omkomne på Jan Mayen i dag har besøk av et team fra Forsvarets sanitet.
– De har har hjulpet dem med å bearbeide det de har opplevd, og de vil også kunne støtte dem videre, forteller Kampenes.
Tre ble tatt av skred
Nødetatene fikk melding fra Hovedredningssentralen Nord-Norge klokken 16.50 lørdag ettermiddag om at det var gått et snøskred i Borgdalen vestsiden av øya. Da var det tre timer siden skredet gikk. Tre ble tatt, men en kom seg ut. Personen var i skredet i to timer før han kom seg ut. Vedkommende fikk deretter varslet og det ble iverksatt redning. Rundt klokken 17.20, ble de to savnede funnet.
De to ble bekreftet omkommet klokken 19 lørdag. Personen som klarte å ta seg ut av skredet, er lettere skadet.
Kampenes forteller at skredet var et såkalt flakskred på rundt 100 x 100 meter som gikk ganske høyt opp i fjellsiden, men at han per nå ikke vet mer om hva som utløste det.
– Det er et område som i utgangspunktet ikke er utsatt for skred, forteller han.
Vedkommende som ble lettere skadet valgte å bli igjen på Jan Mayen og får tilsyn av lege som ble med transportflyet opp mandag.
I tillegg hadde Cyberforsvaret med seg feltprest og personell. Noe av personellet ble igjen på Jan Mayen, opplyser Forsvaret. Forsvarets stasjon på Jan Mayen har 14 ansatte. I tillegg er fire meteorologer stasjonert der. Mannskapene byttes ut hvert halvår.
Islagt rullebane
Det var en stund usikkert om det var mulig å ta seg til og fra Jan Mayen mandag. Rullebanen måtte ryddes i forkant og en rekke forhold måtte tas høyde for.
Stasjonen har for eksempel begrenset med infrastruktur og mange av de hjelpemidlene som finnes på en flyplass, som innflyvningshjelpemidler, tårn, brann og redning.
– Rullebanen på Jan Mayen består av grus, og på vinterstid er banen islagt. Personellet på Jan Mayen har lagt ned en betydelig innsats i å klargjøre rullebanen for landing, sa talspersonen for Forsvaret Vegard Finberg, til Forsvarets forum tidligere mandag.
Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken stod det at Forsvarets sanitet sendte et traumeteam til Jan Mayen. Det stemmer ikke. De har sendt stressmestringsteam. Rettelsen er gjort 02.02.2020, klokken 9.03.