Nyheter:
Flyplassen på Jan Mayen forberedes – overlevende og stasjonssjef avhørt
Søndag kveld klargjør Forsvaret personell og materiell som skal være med til øya for å hente de omkomne.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Det er gjort avhør av den overlevende og stasjonssjefen. De er akkurat ferdig, sier operasjonsleder Mari Lillestø til Forsvarets forum ved 17.30-tiden søndag.
Tidligere søndag fortalte hennes kollega, operasjonsleder Ivar Bo Nilsson at politiet har opprettet en undersøkelsessak på skredhendelsen på Jan Mayen lørdag, der to personer mistet livet. Politiet rolle er å kartlegge hva som har skjedd.
De to som omkom var Robin Karlsen (31) år fra Nordland og Bjørg Kathrine Batalden (57) år fra Vestland. Begge var sivilt ansatte i Forsvaret og stasjonert på Jan Mayen. Navnene frigis i samråd med de pårørende. Les mer om hendelsen i denne saken.
Klargjør flystripe
– Vi har fått melding om de har begynt arbeidet på Jan Mayen for å kunne ta imot flyet, sier talsperson Knut Grandhagen i Cyberforsvaret til Forsvarets forum søndag kveld. Deretter er de nødt til å fortsette arbeidet for å holde flystripen åpen.
Ifølge Yr.no skal det snø både søndag kveld og mandag.
Forsvaret tar sikte på at det er mulig å komme opp til øya på mandag. Flyet skal ha med seg bårene med de to omkomne tilbake.
Om flyet av typen C-130J Hercules kan lande på Jan Mayen er avhengig av været, som kan være krevende på det avsidesliggende øya i januar og februar. Det er flere forhold knyttet til flysikkerhet som må ivaretas.
Dessuten må flyet både lande og ta av i dagslys. Ifølge værnettstedet accuweather har Jan Mayen for tiden omtrent fire timers dagslys, mellom 11.47 og 15.53.
Ivaretakelse av medarbeidere
På Jan Mayen driver stasjonssjefen nå ivaretakelse av sine medarbeidere, opplyser Cyberforsvaret.
De på sin side, arbeider med å organisere hva som skal være med Herclues-flyet opp til øya når det gjelder personell og materiell. Cyberforsvaret sender noe av sitt eget personell opp, i tillegg skal det være med medisinsk personell og stressmestringsteam fra Forsvarets sanitet.
Det bekrefter talsperson Endre Nedberg i Forsvarets sanitet.
– Vi har klargjort ett av stressmestringsteamene fra Institutt for militærpsykiatri og stressmestring (IMPS) i Forsvarets sanitet, og de avventer å fly til Jan Mayen så fort som mulig, skriver Nedberg i en melding til Forsvarets forum.
Når flyet ankommer Jan Mayen vil det også bli tatt en vurdering om den tredje personen som var med på turen der skredet skjedde, skal bli med tilbake til fastlandet.
– Han er betegnet som lettere skadet, men han var i skredet i en betydelig tidsperiode, sier Grandhagen.