Antidrone-program
Hærens våpenskole har startet et prosjekt som skal prøve å finne metoder for å oppdage og nøytralisere droner.
På Joint Viking eksperimenteres det med ulike teknologier, som kan oppdage og nøytralisere droner.
Ved flere av de siste større militærøvelsene i Nord-Norge er det rapportert om tilfeller av uidentifiserte droner. Under årets øvelse har det vært færre observasjoner av droner enn tidligere, og det kan derfor tyde på at droneforbudet har hatt en effekt.
Prosjektet som nå er i gang – og er godkjent i Forsvarets innovasjons- og eksperimenteringsforum – heter «mottiltak mot små ubemannede systemer». Det har til hensikt å finne teknologi og metoder som kan bidra til at blant annet droner ikke brukes over militære avdelinger.
– Droner er farlig for vårt flygende personell, særlig helikoptre. Vi har nå fått et oppdrag om å finne metoder som kan være mottiltak mot slik aktivitet, sier oberstløytnant Alf Birger Enger, sjef for Combat Lab ved våpenskolen.
Droner du kjøper i butikken er relativt små og vanskelige å oppdage, og det er solgt mange tusen slike i Norge de siste årene. De kan ha 8-10 kilometers rekkevidde. Hva disse gjør over et militært øvingsområde kan man jo spekulere i. Men kanskje kan noen av de sensorene Forsvaret allerede besitter brukes for å oppdage dem? Vinterøvelsen i Finnmark – hvor det for øvrig er nedlagt et droneforbud – er en god arena for å eksperimentere med ulike metoder.
– Det ligger i sakens natur at vi selvfølgelig vil utnytte det sensorutstyret vi allerede har også framtida. Ut over det ønsker jeg ikke å si noe om hva vi faktisk gjør under øvelsen, sier Enger.
Prosjektet går ut dette året, og Forsvarets Forskningsinstitutt er med på laget. Forsvaret har selv noen dusin Raven og noen Hornet-droner, disse befinner seg hovedsakelig hos våre tre kampbataljoner.