Nyheter
Idé fra «gulvet» blir nyttig verktøy i Hæren
Forslaget fra den ferske ammunisjons-sersjanten vil mer enn halvere tiden det tar å klargjøre ammunisjon, og skåne soldater for unødvendig belastning.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Siden oppstarten av Hærens innovasjon og teknologiforum (HInnoTek) i 2021, har det kommet mange idéer til deres «forslagskasse», ifølge stabssersjant Aleksander T.M. Jonassen ved Hærens våpenskole.
– Antallet forslag er imponerende. Bidragene varierer fra enkle ting som kan forbedre soldat-hverdagen, til avansert utstyr som potensielt kan styrke samvirke og vår operative evne, sier han.
Blant forslagenen som kommer inn, er det også noen som blir til virkelighet. Som forslaget fra Eivind Bjørnestad , som kom en gang i løpet av våren 2021.
Bjørnestads forslag baserer seg på utviklingen av spesialpiper til bolttrekkere som brukes til beltene på artillerivognen K9 og ammunisjonskjøretøyet K10. Spesialpipene vil gjøre det mer effektivt å åpne kruttkoggere og skru ut transportplugger på granater.
Les også: Forsvaret lanserer historisk handlingsplan for mangfold og likestilling
I dag gjøres denne jobben for hånd, fordelt på tre ammunisjonssoldater som skal klargjøre opp til 100 granater flere ganger i døgnet, med tilhørende krutt, før det lastes opp og kjøres til artillerivognene.
– Med verktøyet basert på Bjørnestads spesialpiper vil klargjøringstiden av ammunisjon mer enn halveres, i tillegg til at det bedrer forholdene for soldatene som i dag bruker en metode som er svært belastende for underarm og håndledd, forklarer Jonassen.
Hærens Innovasjon og Teknologiforum (HInnoTek) ble etablert tidlig i 2021, og er i dag en del av Hærens skole for taktikk og operasjoner (HSTO). Forumet skal ivareta Hærens behov, gjennom innovasjon og teknologianvendelse ved HVS og i Hæren.
Tung og tidkrevende prosess
Ifølge Bjørnestad så han hvordan kollegene hans slet med å åpne kruttkoggere, med det han omtaler som gammeldagse metoder, og hvordan de med håndmakt skrudde ut transportpluggene på grantene. En prosess han beskriver som tung og tidkrevende.
– Tid er noe vi har for lite av, så jeg lurte på hvorfor jeg skulle kaste bort masse tid på unødvendig arbeid når det måtte finnes en bedre måte, sier han og legger til:
– Vi hadde over en liten periode tatt i bruk muttertrekkere på belteverk på de nye tilførte vognene. Jeg så da andre bruksområder og tenkte at det med et spesielt verktøy måtte være mulig å benytte disse på ammunisjon også.
Etter at Bjørnestad la frem sitt forslag har det blitt laget tre prototyper. Det siste ved hjelp av prototypeverkstedet til Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) på Kjeller.
– Vi fikk prototype tre rett før sommeren 2023 og har startet testing. Vi er ganske sikre på at vi nå kan gå til produksjon av er ferdig verktøy med små justeringer, sier Jonassen ved Hærens våpenskole.
Klart for produksjon
Ifølge Bjørnestad er det motiverende å få gjennomslag for idéen sin, noe han mener viser at alle kan bidra til endring som bedrer arbeidshverdagen for flere. Han synes også det er godt å vite at den dagen han slutter i Forsvaret, så vil det være noe igjen etter ham.
– Hvorfor er det viktig at Forsvaret tar imot forslag til utvikling og utstyr fra "gulvet" ?
– Det er vi som brukere som har best innsikt i de dagligdagse utfordringene. Det er flere der ute som tenker det samme som meg, klør seg i hodet og lurer på hvorfor en arbeidsoppgave gjøres på måten den gjøres på. Det er oss brukere som har best forutsetninger for å komme med idéene til løsninger, sier Bjørnestad.