Nyheter
Varsler «på grensen til ekstremvær» til øvelse Cold Response
En atmofærisk elv, som ventes å slippe fra seg betydelige regnmengder, sterk vind og forårsake mulig skredfare, nærmer seg de samme områdene der norske og allierte soldater skal øve i Nord-Norge.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Hovedscenarioet i øvelse Cold Response nærmer seg med stormskritt, det gjør også en atmosfærisk elv, ifølge meteorologene. Den slipper trolig fra seg mye regn over de sentrale øvelsesområdene i området Narvik, Bjerkvik og innover mot Setermoen de kommende dagene.
– Det blir mulig over 100 millimeter regn på 24 timer. Det er på grensen til ekstremvær, sier statsmeteorolog Eirik Samuelsen til Forsvarets forum.
– Med andre ord vil det bli veldig vått, og soldatene må være forberedt på at dette kan påvirke øvelsen.
Starter fredag
Allerede på fredag vil det komme en liten storm og regnbyger i Vestfjorden og inn mot Tjeldsund. Dette skyldes den atmosfæriske elven som er på vei mot Nordland og Troms.
Årets utgave av Cold Response foregår i stor grad i det maritime domenet. Utenfor kysten av både Andøya og Bodø er det varslet liten til full storm.
Ikke nok med kraftig regn: Det vil også blåse godt i Nordland og Troms i helga. På lørdag er det fare for vindkast på 20 til 35 m/s enkelte steder ⚠️
— Meteorologene (@Meteorologene) March 17, 2022
Det ventes liten til full storm i Nordland, og liten storm i Troms. Vinden kommer fra sørvest 🌬️ pic.twitter.com/RF9Q1CmWxx
I helgen er det antydet at det skal gjennomføres en amfibieoperasjon ved Bjerkvik. Forsvaret har tidligere opplyst at den landmilitære delen av øvelsen, som består av anslagsvis 14.000 soldater, starter fra rundt 21. mars. Da skal striden bevege seg mot Setermoen og Bardufoss i Indre Troms.
Men soldatene får mer å bryne seg på enn krigsspillet. Det er nemlig utstedt fem farevarsler for Bjerkvik lørdag. Det er:
- Jord-, sørpe- og flomskredfare
- Svært mye regn, på oransje nivå, som utgjør stor fare.
- Kraftige vindkast, på gult nivå, som betyr moderat fare
- Flomfare, fordi mye nedbør og snøsmelting ventes å øke vannføringen i små og middels store bekker og elver.
- Stor snøskredfare, på rødt nivå, som betyr ekstrem fare.
Psst, sjekk Varsom.no for de siste varslene.
Ved Bjerkvik og Bardufoss er det varslet torden, hagl- og snøbyger fra fredag ettermiddag, opplyser meteorolog Samuelsen. Meteorologisk institutt har fulgt opp været tett siden starten av øvelsen, og uværet har foreløpig gått ned sammenlignet med hvordan det så ut i starten av denne uken.
Temperaturen både i Bjerkvik og på Bardufoss ser ut til å ligge rundt fem plussgrader de nærmeste dagene. Dermed kan det bli både frysing og bløtt tøy for deltakerne i øvelsen, eller som meteorologen sier det:
– Fra å bli våt den ene dagen, til å bli kald på slutten av samme dag, også bli våt dagen etter det.
Vi har sendt oransje farevarsel om svært mye regn i Salten, Ofoten, Vesterålen og Troms fra lørdag til søndag formiddag ⚠️☔
— Meteorologene (@Meteorologene) March 17, 2022
Det kan det komme 80 til 120 mm nedbør på et døgn. Mest nedbør ventes i Ofoten og Sør-Troms.
Hold deg oppdatert på https://t.co/Nvh0iVgDs8! pic.twitter.com/PzY1RAuUUM
Sikkerhet først
Fra Forsvarets side følges det også med på været.
Talsperson Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter sier at et eget team tar kontinuerlige vurderinger gjennom helgen. Disse følger tett med på værforholdene, og varsler hvis været skulle være lite samarbeidsvillig.
– Øvelsen vil gå som planlagt, sier oberstløytnanten.
– Vi må likevel tenke sikkerhet når det gjelder værforholdene, fortsetter han.
Det er ikke bare soldatene som må være forsiktige denne helgen. Også de sivile rådes meteorologene å følge med på værmeldingen fremover.
Det anbefales at befolkningen i området er oppdaterte på varslingene Meteorologisk Institutt sender ut til enhver tid.
– Nå som det kan bli oransje farevarsel, så er det et skadepotensiale, sier Samuelsen. NVE vil også sende varslinger om jord- og snøskred lørdag morgen hvis det skulle være aktuelt.