Nyheter:

NY LEIR: Her på Elvegårdsmoen i Bjerkvik ryddes det nå plass for en teltleir med plass til 2000 soldater. Foto: Jonny Karlsen

Bygger midlertidig leir for 2000 allierte

I disse dager ryddes det plass til teltleir på Elvegårdsmoen i Bjerkvik. Det skyldes Cold Response i mars 2020.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Øvelsen vil bestå av rundt 13.000 norske og allierte soldater og skal foregå i områdene fra Evenes i sør til Bardufoss i nord, med hovedvekt rundt Indre Troms. I tillegg vil det være aktivitet både til sjøs og med fly.

Med så mange allierte soldater på besøk, så trenger Forsvaret å kunne tilby dem en plass å bo. Under storøvelsen Trident Juncture i 2018 ble det bygd rundt 50 midlertidige teltleirer for en milliard kroner for å huse soldatene, blant annet Camp Rødsmoen som var den største og mest komplekse av leirene. 

Den besto av 67 store hvite telt og huset 5500 tyske soldater. Blant annet kunne 2700 soldater spise samtidig på Rødsmoen.

Er i gang 

Det er nettopp erfaringer gjort under Trident Juncture som brukes for å ta imot de allierte soldatene under Cold Response, blant annet på Elvegårdsmoen i Bjerkvik, som ligger i Narvik kommune i Nordland.

PÅ BEFARING: Fra Forsvarsbygg (f.v.): Odd Arnold Graabræk, Wenche Georgsen, Hans Jakob Losvik (HV-16), Roger Hauge, Knut Grinderud, Tore Reiersen, Børge Andreassen og Odd Magne Fagerland.
CAMP RØDSMOEN: 2700 soldater kunne spise samtidig på Rødsmoen. Messeteltet i Bjerkvik blir ikke ulikt dette, men mindre.

For kort tid siden startet Målselv Maskin & Transport AS grunnarbeidet, og på kort tid har de ryddet og planert et område på flere tusen kvadratmeter, som skal huse store telt for forlegning samt sanitærløsninger og kjøkken/messe.

 – Forsvarsbygg har fått i oppdrag fra Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) å tilrettelegge en øvingscamp for inntil 2000 personer på Elvegårdsmoen. Fra vår del er det snakk om å lage ny infrastruktur for å tilrettelegge for teltområdene, sier prosjektsjef Odd Arnold Graabræk og prosjektleder Børge Andreassen fra Forsvarsbygg.

Teltene som skal settes opp tilhører WilNor Governmental Services og vil bli leid inn av FLO. Teltene skal være nyutviklet sammenlignet med teltene som ble laget for Trident Juncture. Teltduken for eksempel har dobbelt lag med isolasjon for å tåle flere kuldegrader. Teltene er også mulig å bruke senere og kan flyttes til framtidige øvelser.

Tas ned igjen 

Tirsdag denne uken var Forsvarsbygg sammen med representant fra HV-16 på befaring for å se nærmere på arbeidet som allerede er gjort. For HV-16, som holder til i Bjerkvik og bruker Elvegårdsmoen mye allerede, er det naturlig nok interessant med eventuell etterbruk. Men det ligger litt lengre frem i tid.

Slik ble Camp Rødsmoen til. Leiren i Bjerkvik vil ligne. Video: Av Fredrik Rignes/Forsvaret

– Teltene skal i utgangspunktet plukkes ned igjen etter øvelsen, men vi har en opsjon på å lage betongflater, særlig på den delen som skal huse kjøkken og sanitærtelt samt fem av forlegningsteltene. Tidligere var det snakk om å bygge mer semi-permanente bygg, spesielt med tanke på alliert trening i området. Men en sånn bestilling må i så fall komme ganske raskt. Når det er sagt, så er det lettere å få bygd noe senere med betongflater på plass.

– HV-16 har et spesielt ønske om mer permanent kjøkken og sanitæranlegg, men dette er ikke avgjort ennå. Vi tviler på at noe slikt blir etablert for Cold Response 2020, men kanskje noe slikt kan gjøres for en senere storøvelse, sier Graabræk og Andreassen.

Planen er å være ferdig med grunnarbeidet før frosten slår for alvor inn, det vil si tidlig i november. 

Kontrakten med Målselv Maskin & Transport AS er på litt i overkant av 21 millioner kroner, men det vil komme flere kostnader og man har et kostnadsoverslag på nærmere 40 millioner inkludert alt elektrisk og IKT. I tillegg kommer kostnadene på leie av teltene.

Powered by Labrador CMS