Nyheter
Vernepliktige Sara (19) deltok på Nato-toppmøte
– Du får et helt annet perspektiv på den jobben diplomatene gjør, sier Sara Karadash, som tilbringer førstegangstjenesten ved militærmisjonen i Brussel.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
30 Nato-land var samlet til toppmøtet til forsvarsalliansen i Brussel 14. juni. Til stede var også 19 år gamle Sara Karadash fra Vestnes. Hun er vernepliktig i Brussel med stilling i den norske militærmisjonen.
– Toppmøtet er jo ikke noe som er hvert år, det var sist i 2018. Det er jo det møtet der alle statslederne kommer. Så da samles alle i år på et møte og diskuterer forskjellige ting. Min jobb er å sitte på arkivet ved delegasjonen og passe på at alle får de mailene de skal ha og dokumentene de skal ha i møtet.
– Så i år så var det statsministeren, utenriksministeren og forsvarsministeren. Jeg fikk hilse på alle tre. Det var veldig hyggelig, men de hadde det veldig travelt, så de dro rett etter møtet, sier Karadash til Forsvarets forum.
– Noe helt annet
Hun jobber i arkivet i den norske delegasjonen i Brussel. Hennes oppgave er å håndtere all e-post som kommer inn til delegasjonen som skal til den politisk delen delegasjonen. Jobben til Karadash er å sende ut de mailene til riktige personer på riktig nett med tanke på graderinger.
– Hvordan var det å være med på toppmøtet?
– Man spiller jo i en helt annet liga enn det man vanlig hvis gjør når man er hjemme! Det er jo noe helt annet. Man omgis av diplomater på alle kanter, og ser at de gjør en viktig jobb. Man får et helt nytt perspektiv på ting etter å ha opplevd noe sånt, og et helt annet perspektiv på jobben de gjør.
– Hvordan merket du at det var toppmøte?
– For det første var sikkerheten mye høyere enn vanlig. Det var politi og sikkerhetsvakter rundt hele hovedkvarteret, og helikopter i luftrommet over. Det var heller ikke lov til å kjøre inn på hovedkvarteret. Vi ble først sjekket i en sikkerhetskontroll, og deretter fraktet videre med busser som kjørte oss til inngangen.
– I tillegg til dette hadde de hengt opp bannere rundt hovedkvarteret og laget en blå-løper hvor alle ministerne kom inn, forteller Karadash.
Pandemien
Hun sier at det har vært et spesielt år å være vernepliktig i utlandet og at korona-pandemien har spesielt gått utover det sosiale. De er seks vernepliktige, men får ikke lov å bo sammen.
– Å bo i utlandet under en pandemi har ikke bare vært lett. Man har fått kjenne på hvordan det er å bo langt hjemmefra, og hvor vanskelig det kan være å komme seg hjem. Takket være et godt støtteapparat rundt oss har vi blitt tatt godt vare på her nede. Tiden har gått svært fort, og man lærer seg å verdsette de man har rundt seg på en helt annen måte enn før, sier Karadash.
– Vi bor tre stykker i en leilighet og tre stykker i et hus litt lenger bort. så vi har jobbet i vaktlag. Vi har ikke sett så mye til hverandre, og vi har valgt å møtes ute på grunn av korona. Man kjenner jo at man savner det sosiale.