Nyheter

BRUSSEL: EUs utenrikssjef Josep Borrell er mandag 14. november i et møte med EUs utenriksministre i Brussel. Utenriksministrene vil ha meningsutvekslinger om den russiske aggresjonen mot Ukraina.

EU-land deltar i opptrening av ukrainske soldater

Flere EU-land har sagt seg villige til å delta i å trene opp 15.000 ukrainske soldater i Polen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

EU-landene skal gi opplæring til 15.000 ukrainske soldater i Polen. Treningsopplegget går i gang om et par uker, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Borrell kom med uttalelsen på vei inn til mandagens utenriksministermøte i Brussel. Treningen skal foregå i Polen.

– Den viktigste avgjørelsen i dag er lanseringen av treningsopplegget for den ukrainske hæren. Vi har bestemt på rekordtid at treningen skal lanseres og operasjonaliseres i løpet av et par uker, sa Borrell til pressen.

Danmark skal bidra i opplæring

På sikt er målet å trene opp 40.000 ukrainske soldater.

Ifølge Borrell har mange EU-land allerede sagt seg villige til å delta. Blant dem er Danmark, skriver nyhetsbyrået Ritzau. Danskene vedtok i sommer å slutte seg til EUs forsvarssamarbeid.

Borrell mener den siste tidens utvikling på bakken i Ukraina er godt nytt for ukrainerne.

– I tillegg til at Ukraina har tatt tilbake Kherson, trekker Russland seg nå tilbake. Det viser at det var riktig å støtte Ukraina, og det må vi fortsette med.

Tidligere i november skrev Forsvarets forum at 930 frivillige har søkt på instruktørstillingene for å trene opp ukrainsk personell.

Jobben går ut på å lære opp flere kontingenter med ukrainsk personell. Opptreningen inngår i Operasjon Interflex, som er britiskledet. Instruktørene kommer fra Norge, Storbitannia, de andre nordiske landene, fra Canada og New Zealand.

– I løpet av de fem ukene skal de tilføres nødvendig kompetanse for å være soldater, sa kommunikasjonssjef i Heimevernet, Oberstløytnant Per Gunnar Grosberghaugen, til Forsvarets forum da.

Overlater fredsforhandlinger til Ukraina

EU-sjefen understreker at det er opp til den ukrainske regjeringen å avgjøre hvorvidt det skal igangsettes fredsforhandlinger med Russland.

Det er et budskap Litauens utenriksminister Gabrielius Landsbergis vil forsøke å samle EU-landene om på mandagens møte.

– Freden i Ukraina kan kun komme på ukrainske vilkår, sa Landsbergis til journalistene i Brussel.

Det samme budskapet fremførte Sveriges utenriksminister Tobias Billström.

– Det er Ukrainas territoriale suverenitet som har blitt krenket. Det er Ukraina som har vært utsatt for russisk aggresjon. Da er det også rimelig at det er Ukraina som bestemmer vilkårene for dette, sa Billström.

– Ikke gjort nok

Estlands utenriksminister Urmas Reinsalu kom på sin side med en kraftsalve mot sine europeiske kolleger da han møtte pressen mandag morgen.

– Europa trenger et paradigmeskifte i støtten til Ukraina. Ni måneder med krig har fortsatt ikke endt med ukrainsk seier, og det betyr at det vestlige samfunnet ikke har gjort nok, slo Reinsalu fast.

Reinsalu etterlyser både nye sanksjoner mot Russland, samt økt finansiell og militær støtte til Ukraina.

– Vi må forberede oss på å gi ytterligere donasjoner til Ukraina, særlig av tunge våpen. De som kan, bør gi det. Ukraina trenger langtrekkende missiler.

Nye sanksjoner mot Iran

Også Iran står på utenriksministrenes agenda mandag. Utenrikssjef Borrell varsler en ny sanksjonspakke mot regimet.

– I dag skal vi godkjenne en ny pakke med sanksjoner mot personer som er ansvarlige for undertrykkingen av demonstranter, sa Borrell på vei inn til møtet.

Borrell fortalte til pressen at han i helgen har hatt kontakt med iranske myndigheter. I samtalen skal han ha gitt beskjed om at Irans militære støtte til Russland må ta slutt.

Powered by Labrador CMS