Nyheter
Trange kennelbåser i Rusta leir «går ut over hundenes velferd»
Det kommer frem av en tilsynsrapport fra september i fjor. Avdelingen har redusert antall hunder, ifølge Forsvarsdepartementet.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Kennelplassene hos hundekennelen til Militærpolitikompaniet i Rusta leir er mindre enn det som kreves i Reglement for oppstalling av tjenestehunder.
Faktisk er de så trange at de påfører hundene et slikt stress at det «går ut over hundenes velferd» og kan få «operative konsekvenser i form av at hunder må tas ut av tjeneste».
Det kommer frem i en tilsynsrapport fra Stortingets ombudsnemd for Forsvaret, skrevet etter et tilsyn gjennomført i Rusta leir på Bardufoss, i september i fjor.
I rapporten omtales hundenes stressnivå som «den fremste utfordringen» ved kennelen, noe som «skyldes plassmangel og lite gjennomtenkt eller midlertidig utforming».
Under tilsynsrunden skal nemden ha blitt fortalt om en seks år gammel schæferhund, som på grunn av stressnivå og trang kennelplass pådro seg sår på halen som ikke ville gro. Det skal ha endt med at hundens hale måtte kuperes to ganger.
Løpende dialog
I januar ble det arrangert flere møter med avdelingen, brigadeveterinær og logistikk- og økonomiavdelingene i brigaden.
– Vi har fortløpende dialog og møter angående utbedringer på kennelen, forklarer sjef for Militærpolitikompaniet i Brigade Nord, Sverre Robert Haugsdal.
Han forteller at møtene først og fremst har handlet om å utbedre de eldste delene av kennelen og områdene rundt.
– Det vil si utbedringer av fasiliteter for stell av hunder, oppbevaring av syke og skadde hunder, fasilitetene til vår døgnbemanning av kennel, samt større naturlig luftegård utendørs. Alle gir indirekte bedre hundevelferd.
Ingen plan om større kennelplasser
På Rusta har hundene fire utendørs kennelplasser, eller luftegårder. De er 25 kvadratmeter store. De innendørs fasilitetene består av en inne- og en utedel, og det er disse som avviker fra dagens reglement.
Dagens innendørsfasiliteter er 2,41 kvadratmeter store. Dagens krav er på minst fire.
I tillegg er sidene er for korte. Utendørsdelen av disse kennelplassene er 5,4 kvadratmeter store, noe som tilfredsstiller dagens krav på 5 kvadratmeter. Imidlertid er det kun én av veggene som er lange nok, 1,8 meter.
Men det militære regelverket er fra 2020 og ikke har tilbakevirkende kraft. Kennelen er bygget i 2010 og ble den gangen bygget innenfor kravene som gjaldt da.
– Det er derfor ingen plan for å utbedre størrelsen på oppstallingsplassene, forklarer Haugsdal.
Les også: Avdøde tjenestehunder hedret med medalje og minnesmerke i Frankrike.
I følge Haugland er det gjennomført andre tiltak som øker velferden og minker stressnivået hos hundene, blant annet kickbikes til røkterne, innendørs tredemølle for hundene, lydighetsbane i nærheten av kennelen og de 25 kvadratmeter store luftegårdene.
En kickbike er en slags sparkesykkel som gjør det enklere for hunderøkteren å holde samme tempo som hunden.
– Vi evaluerer tiltakene fortløpende og vil vurdere andre tiltak dersom det viser seg behov for dette.
Ifølge FD har også avdelingen redusert antall hunder med to, samtidig som de har økt antall vernepliktige hunderøktere med to, for å redusere stresset på både hunder og røktere.
Også i strid med Mattilsynets veileder
Mattilsynet har lavere minimumskrav til innhegninger enn Forsvaret, men dagens fasiliteter på Rusta innfrir heller ikke disse.
Mattilsynets tilsynsveileder anbefaler at hunder med skulderhøyde på mellom 40 og 65 centimeter, har innendørs oppholdssted på minst tre kvadratmeter (mot Forsvarets nevnte krav på fire kvadratmeter).
Raser som schæfer og engelsk springer spaniel er begge er vanlige tjenestehunder i Forsvaret, og går inn under denne størrelsesskategorien.
Dersom området må begrenses, skal hunden likevel «ha nok plass til naturlig bevegelse». Det innebærer at den blant annet skal kunne stå oppreist, snu seg rundt, ligge naturlig, strekke seg og endre liggestilling.
Ifølge Birgitte Fineid, veterinærfaglig rådgiver i Dyrebeskyttelsen Norge, er organisasjonen blant annet opptatt av at dyr får god nok plass til å bevege seg på. Hun uttaler seg på generelt grunnlag i denne saken.
– Alle hunder har behov for å få utløp for sin naturlige atferd, og både hvile og bevegelse er viktige atferder. Hunder som får for lite bevegelse og stimulering, blir ofte stresset og kan vise uønsket oppførsel, forklarer Fineid.
Uønsket oppførsel kan også vise seg hos hunder som er i mye aktivitet, men som ikke får hvilt seg nok i løpet av dagen.
– For at hunder skal få hvile og sove nok, er det viktig at området de oppholder seg i og liggeplassene innbyr til ro og hvile på en god måte.
Les også: Det amerikanske forsvaret testet høyteknologiske «robothunder».