Nyheter:

Brifer fra uke 8

Mandag 20. februar 2017:

LANDMAKT: Ekspertutvalget som utreder framtia for Hæren og Heimevernet, legger opp til å forsvare landet med missiler og raketter. I to av tre alternativer som utredes, blir tunge stridsvogner droppet. Det melder Klassekampen.

MOSUL: Kampene om IS-styrte Mosul i Irak hardner til. Øverstkommanderende for de irakiske styrkene rundt byen sier til Klassekampen  at soldatene som deltar i operasjonen ikke er engler, men at de prøver å slå ned på overgrep mot sivile. 650.000 er i kryssilden. FN frykter sivile tap i millionbyen.

NATOS 2 PROSENT MÅL: Nato-allierte kan måtte gi Donald Trump et klart svar allerede i mai, mener Dagens Næringslivs Sverre Strandhagen. Da tar Nato i mot den amerikanske presidenten til et minitoppmøte. Det drøftes nå om det enkelte land må avgi rapport eller komme med en erklæring allerede på dette møtet. Norge bruker 1, 56 prosent av bnp til Forsvaret. USAs forsvarsminister James Mattis fikk ingen garanti om at Norge vil bruke 2 prosent av statsbudsjettet på Forsvaret da han møtte forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i München fredag kveld, melder Aftenposten.

SPØRRETIME: Forsvarsministeren må svare om påstått milliardsprekk i Stortingets spørretime onsdag. Det har tidligere vært hevdet at Evenes må utvide rullebanen for å kunne fungere som base – både for de maritime patruljeflyene, og for kampflyet F-35. Konsulentselskapet Rambøll har tidligere konkludert med at en forlengelse av rullebanen vil føre til en mindre bratt glidebane fra nord, men dette vil koste milliardbeløp, melder Andøyposten, Avisa Nordland  og Fremover.

 

Tirsdag 21. februar 2017:

HV-KUTT: 22 ordførere i Rogaland har signert et opprop mot de planlagte kuttene i Heimevernet, skriver NRK  og Aftenbladet. I oppropet ber de forsvarsministeren trekke tilbake kuttordren. De mener dette vil føre til at viktige objekter i fylket vil ligge ubeskyttet.

CYBER: Sivile og utenlandske firmaer som leverer varer eller tjenester Forsvaret trenger, kan utnyttes av dyktige motstandere, advarer cyberforsvarssjefen. Inge Kampenes bruker de nye kampflyene F35 som eksempel. Han viser til at det er en lang verdikjede bak produksjonen og at flyene vil være avhengig av en rekke strukturer på bakken. Alle disse har digitale avhengigheter og sårbarheter, påpekte Kampenes da han holdt foredrag i Oslo Militære Samfund  i går kveld.

RADON: Forsvarsbygg sliter med å få radonnivået i enkelte forsvarsboliger ned på et akseptabelt nivå. I verste fall må boliger på Bardufoss og Setermoen fraflyttes. Det melder Nye Troms.

BEDRE FORHOLDET TIL RUSSLAND: Tre av fire i Nord-Norge mener myndighetene må gjøre noe for å bedre forholdet til Russland. Det viser en undersøkelse Sentio har gjort for Klassekampen .

NYE KAMPER: Ukraina anklager opprørerne øst i landet for brudd på den nye våpenhvilen som trådte i kraft mandag. Én soldat skal være drept og én såret. En ukrainsk militær talsmann hevder de russisk-støttede opprørerne har angrepet de ukrainske styrkene "på alle fronter", melder Aftenposten.   

KNØLHVAL: Forskning viser at militær sonar plager knølhval. Hvalen tror lyden er fiendtlige spekkhoggere, melder NRK.  Studien er gjennomført av Havforskningsinstituttet og Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)

PS! I dag fyller Hans Majestet Kongen 80 år. 

 Vår fotojournalist Christian Nørstebø, har fotografert bildene av kongeparet som henger rundt omkring i messer, leire, telt og på kontorer i Norge og utlandet. Du kan se alle bildene på instagramkontoen @kongebilder​

Onsdag 22. februar 2017:

RIKSREVISJONEN: Forsvarsdepartementet planlegger å sende sitt eget sammendrag av Riksrevisjonens rapport til Stortinget. Martin Kolberg nekter å ta imot.  Lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen reagerer meget sterkt på at Forsvarsdepartementet og Justisdepartementet ifølge VG ikke vil offentliggjøre et sammendrag av en rapport Riksrevisjonen har laget om sikringen av viktige bygninger etter 22. juli-terroren. I rapporten kommer Riksrevisjonen med svært sterk kritikk av regjeringen for ikke å følge opp Stortingets instruks om bedre sikring og samarbeid mellom politiet og Forsvaret.

DIGITALT GRENSEFORSVAR: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sier at Norges evne til å beskytte seg i det digitale rom ikke er tilstrekkelig. Regjeringen mener det derfor er behov for å etablere en form for digitalt grenseforsvar og vil nå utrede dette. Hun varsler en helhetlig gjennomgang av etterretningsloven, melder NRK. Er du usikker på hva digitalt grenseforsvar innebærer, kan du ta en titt på NRK Betas oppsummering her.

TYSK FORSVAR: USA krever mer penger til forsvar i Europa. Men tyskerne kvier seg. 72 år etter 2.verdenskrig har tyskerne fortsatt et vanskelig forhold til forsvar og militærmakt. Tyskland er Europas klart største økonomi, men er langt unnå å nå Natos mål. Til høsten er det parlamentsvalg i Tyskland og mer penger til militæret er ikke en vinnersak for tyske politikere, skriver Dagsavisen.

MCMASTER: Trumps nye sikkerhetsrådgiver McMaster mottas med lettelse av det militære miljøet.– MCMaster framstår som kunnskapsrik og reflektert og vil kunne dempe Trumps Steve Bannon, sier tidligere forsvarssjef Sverre Diesen til Dagsavisen.

FRAMTIDAS HÆR: Flere spesialstyrker i framtidas norske hær, en lett infanteristyrke i krattskogen i et øvingsfelt i Troms. Kan det bli framtidas hær? – Det beste er kystjegerstyrker og spesialstyrker, sier forsker i sikkerhetspolitikk, Tormod Heier til NRK. Mens man venter på resultatet av landmaktutredningen, diskuterer offiserer og politikere kroner og øre, stridsvogner og leire, luftvern og antall soldater. I kveld har Brigadeveteranforbundet invitert til møte i Heggelia om det aktuelle temaet. 

Torsdag 23. februar 2017:

BEKYMRET FOR HÆREN: Lars Sølvberg, tidligere generalinspektør for Hæren, var tydelig på hva han mener om dagens forsvar på et åpent møte på Heggelia i går kveld. Sølvberg tror ikke Brigade nord overlever landmaktutredninga. Med sin bakgrunn som bataljons- og hærsjef uttrykte han spesielt bekymring for at hærens hovedvåpen, feltartilleriet, har forfalt. Han advarte også mot ensidig avskrekking med missiler.  – Vi får dumme raketter i stedet for kloke soldater, sa han til NRK.

EUROPAMESTRE: Finnene ligger på topp i Europa i forsvarsvilje. Nå skal finnene tilpasse seg de økte militære spenningene i Østersjø-området. I følge en undersøkelse fra Gallup International er 74 prosent av finnene klare til å gå i krigen for å forsvare fedrelandet. Tallet er 59 prosent i nabolandet Russland, melder VG. (Norge var ikke med i undersøkelsen)

RAKETTSKJOLD: Russlands nye ambassadør kommer med en skarp advarsel til Norge. Norsk deltagelse i Natos rakettskjold vil sette Norges grenser i fare, skriver High North News. Ambassadøren legger til at Russland vil hjelpe Norge å bli kvitt de bekymringene de måtte ha, hvis Norge velger å redusere Natos deltagelse i grensestrøkene.

FREDSSAMTALER: I dag starter nok en FN-konferanse i Genève for å få slutt på den seks år lange Syria-krigen. Al-Assad-regimet står sterkere enn noen gang og Donald Trump vil la Vladimir Putin styre som han ønsker i Syria, sier Eugene Rogan, direktør for Midtøstensenteret på St. Antony's College ved University of Oxford i et intervju med Dagens Næringsliv.

KONGEBILDER: Fagbladet Journalisten skriver om Forsvarets forums fotograf, Christian Nørstebø, som har tatt bilder av kongebildene som henger i avdelinger og på fartøyer i inn- og utland.  Bildeserien finner du på vår nettside eller instagramkontoen @kongebilder.

Fredag 24. februar 2017:

RUSSLAND-KRITIKK: Statsminiser Erna Solberg bommer når hun stempler russiske uttalelser som propaganda, mener Russland-forsker Lars Rowe. Erna får stryk av flere Russlandforskere i dagens Klassekampen. Forholdet mellom Norge og Russland har blitt kraftig forverret på få uker. – Man skal alltid ta alvorlig det ens nabostater sier. Hele tanken om at noe en diplomat sier, ikke skal tas alvorlig er feil, sier Iver B. Neumann, seniorforsker ved Nupi.

HØRING I FREGATT-SAKEN: Norske fregatter har alvorlige svakheter, men svikten kom først fram i Riksrevisjonens rapport. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen skal svare når Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité fredag kaller inn til høring, melder Hegnar.no. I rapporten fra Riksrevisjonen kom det fram at de fem fregattene har så store svakheter at de ikke har den operative evne Stortinget har forutsatt.

TILLATER HIJAB: Tyrkia har opphevet et forbud mot at kvinner i militæret kan bære religiøse hodeplagg i tjeneste. Militæret er den siste offentlige tyrkiske institusjonen hvor forbudet blir opphevet, melder NTB.

MOSUL: Etter harde kamper erklærte Iraks styrker at de har gjenerobret en viktig flyplass i Mosul. IS har allerede ødelagt rullebanen, men kontrollen over flyplassen er likevel strategisk viktig. Den norske Heimevernssoldaten Katrine Mathisen reiser snart som frivillig til Irak for å​ jobbe som lege. Du kan lese intervjuet vi har gjort med henne her.​​​

CV90-VERKSTEDET: Teknisk Ukeblad har en reportasje om verkstedet Ritek, som bygger CV90-vogner fra bunnen av. Levanger-bedriften håper å spille en rolle i kommende Nato-øvelser. Neste år arrangeres storøvelsen Trident Juncture, en øvelse som skal være omtrent dobbelt så stor som fjorårets Cold Response. ​