Nyheter:

Brifer fra uke 19

Her finner du morgenbrifene fra 8-12. mai 2017.

​Mandag 8. mai 

VEERANDAG: I dag markerer vi frigjørings-og veterandagen. Det er flere arrangementer rundt om i landet. I Oslo vil blant annet marinejeger Ken Andersen tildeles Krigskorset med sverd for sin innsats i Kabul. På vår nettside, Forsvarets forum.no finner du flere veteransaker. Forsvarets forum ble med da bestefar Gudmund Tollefsrud tok med seg barnebarnet  til stedet han tjenestegjorde på under Tysklandsbrigaden.

UNNLOT Å MØTE: En ung mann fra Romsdal og en HV-soldat fra HV-05 er de eneste som i 2016 ble dømt til fengsel for ikke å ha møtt til militærtjeneste. I 2015 var tallet 17. Les saken på forsvaretsforum.no

ANDØY: En pensjonert flygeleder advarer mot enebase på Evenes. – Det kan bli katastrofe, sier han til Vesterålen online. Svein Fredriksen har 40 års erfaring som flygeleder i Avinor. Han advarer sterkt mot å legge alle eggene i én kurv og flytte overvåkingsflyene fra Andenes til Evenes. – Jeg har selv erfart hvor viktig det er med flere operative baser, sier Fredriksen.

ØVELSE: Amerikanerne øver på å bistå Norge. I perioden 2. til 15. mai vil soldater fra det amerikanske marinekorpset, sammen med Forsvarets logistikkorganisasjon, gjennomføre en øvelse som går ut på uttak av utstyr fra de fremskutte lagrene i Trøndelag. Det vil derfor kunne bli en del ekstra militær trafikk langs veiene i perioden. Spesielt på aksene inn mot Stjørdal, skriver Fosnafolket. 


Tirsdag 9. mai:

SKJØR FRED: Krigsuro påvirker Sør-Koreas valg i dag, skriver Dagsavisen. Med fire tiår uten krig er den østasiatiske regionen helt unik på verdensbasis. ­­– Nå kan dette fort endre seg, sier fredsforsker Stein Tønnesson. Freden trues blant annet av den aggressive tonen mellom Nord-Korea og USA.

IKKE SAMMENSLÅING: Brigader Aril Brandvik fikk for et halvt år siden i oppdrag fra forsvarsministeren å utvikle fremtidens landforsvar. Til VG sier han at det kommer neppe noe forslag om å slå sammen Heimevernet og Hæren. Brandvik ser fortsatt ikke at en full sammensmelting gir Forsvaret noen merverdi. Om en måned skal han levere en offentlig statusrapport og hele prosjektet skal være avsluttet til høsten.

VELGERFLUKT: Lokalbefolkningen rømmer fra Høyre, Frp og Ap etter at de tre partiene vedtok å legge ned Andøya fl ystasjon. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum lover at dette blir et av de viktigste temaene i regjeringsforhandlingene etter valget. ­– Så langt har vi bare et vedtak i Stortinget. Vedtak kan gjøres om når flertall skifter, sier Vedum til Klassekampen.

NASJONALFEIRING: 9. mai har overtatt for 1. mai som årets viktigste markering i Russland, melder Aftenposten. I dag feirer de seiersdagen over Hitler og Nazi-Tyskland. Over 74 prosent av Wehrmachts totale tap , 10 millioner soldater, kom da Hitler angrep Sovjetunionen. I dag gjennomføres militærparader i 28 store byer. Den største er i Moskva med 10.000 soldater, 114 militære kjøretøy og stridsvogner samt 72 fly og helikoptre.   

F-35: Nå bygger også italienerne F-35 som kan lande vertikalt. 5. mai ble det første F-35B-flyet som er bygget utenfor USA rullet ut. Dette er STOVL-varianten («short takeoff/vertical landing») av kampflyet. Som navnet indikerer, må et F-35B med våpen og fulle drivstofftanker i utgangspunktet ta av konvensjonelt, men det kan lande vertikalt. Italia skal ha både F-35A, samme versjon som Norge, og F-35B til utplassering på hangarskip, skriver Teknisk ukeblad.

Onsdag 10. mai:

AFGHANISTAN: Nato ber om flere soldater til Afghanistan, men ikke fra Norge. Danmark og Storbritannia er blant Nato-landene som er bedt om å vurdere om de kan sende flere soldater. USAs militære planlegger å sende minst 3000 nye soldater til Afghanistan for å presse Taliban til å forhandle med den afghanske regjeringen, melder ABC News.

MER PENGER TIL FORSVAR: Søndag vedtok Fremskrittspartiet å gå inn for at Norge skal bruke 2% av BNP på forsvar – innen 2022. Tre andre partier har allerede vedtatt det samme, men innen 2024. Det er dermed et markant stortingsflertall som vil bruke mye mer penger på Forsvaret, skriver Aldrimer.no

FUNN AVBOMBERESTER: Det er besluttet å evakuere et område på 700 meter rundt bomberestene som ble funnet på Vallø i Tønsberg, mandag. Forsvaret skal flytte restene av bomben som stammer fra andre verdenskrig, skriver VG.

MOSUL: Irakiske spesialstyrker sier de har erobret to nye områder i den IS-kontrollerte vestlige delen av Mosul, melder NTB. Et industriområde i Vest-Mosul er blitt frigjort, opplyste det irakiske militæret tirsdag. Senere ble det meldt at styrkene også har inntatt et lite nabolag kalt 30 Tammuz.

HEMMELIGE SAMTALER: Representanter fra Nord-Korea og USA møttes i Norge. Sveriges FN-ambassadør skal ha bekreftet påstandene om uformelle samtaler mellom nordkoreanske tjenestemenn og amerikanske eksperter. Flere norske medier skriver om saken som først ble meldt via den japanske TV-kanalen FNN, som også hevder at norske myndigheter er på banen. Dette er imidlertid ikke bekreftet av noen offisielle kilder.

HACKING: Norske politikere og partier er enkle bytter for hackere som vil påvirke utfallet av høstens stortingsvalg. Det hevder sikkerhetseksperter.
– Mitt inntrykk er at norske partier og politikere ikke har sikret seg godt nok mot lekkasjer av uheldig materiale, sier sikkerhetsekspert Per Thorsheim til NTB. Her hjemme avdekket PST tidligere i år at krefter som kan knyttes til russiske myndigheter hadde angrepet epostkontoer til Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Arbeiderpartiet, Utenriksdepartementet og Forsvaret.

 

Torsdag 11. mai:

SENTERPARTI-GRANSKING AV FD: Senterpartiet tror ikke på regjeringens tall for kostnadene ved å legge ned Andøya flystasjon og bygge på Evenes. Partiet bestiller derfor en egen gransking, med hjelp fra Høyre-mann Benn Eidissen. Granskingen skal gjennomføres av analysefirmaet Samfunnsøkonomisk analyse. – Vi kan ikke stole på det forsvarsministeren sier, vi vil ha kostnadene på bordet og bestiller derfor denne analysen, sier Sps parlamentariske leder Marit Arnstad til Klassekampen.

TREKKER SEG I PROTEST: Yngve Laukslett, leder i Andøy Høyre, trekker seg i protest etter at regjeringen la fram 80 millioner kroner til omstilling i kommunen. Han mener regjeringen og partiet sentralt ikke har tatt innover seg konsekvensene av nedleggelsen av Andøya flystasjon. – Jeg vil ikke lenger være en del av dette, sier han til Klassekampen. Kommunen og fylkeskommunen hadde anbefalt et anslag på 150 millioner kroner i omstillingsmidler.

HÆREN I PENGESKVIS: Brigader Aril Brandvik arbeider med en løsning for landmakten som vil skape debatt, skriver Sverre Strandhagen på kommentarplass i Dagens Næringsliv. Dersom Hæren skal få nye kostbare våpen, må det spares penger på personell. – Det som vurderes, er å ha færre soldater tilgjengelig til daglig, men flere i reserve som kan mobiliseres raskt, sier Brandvik til avisen.

RABATT ETTER TWEET: En Twittermelding fra president Trump kan ha gitt rabatt på de norske kampflyene, skriver Dagbladet. Norge sparer 386 millioner kroner på seks F-35 fly som blir levert i 2018.
«Kostnadene til F-35-programmet er ute av kontroll. Milliarder av dollar kan og vil bli spart på forsvarsanskaffelser etter 20. januar» skrev Trump på Twitter i desember i fjor. Etter at Trump åpent hudflettet Lockheed Martin for å ha mistet kontroll over utgiftene, kunngjorde selskapet og det amerikanske forsvarsdepartementet en prisreduksjon i februar. Det norske forsvarsdepartementets offisielle svar er at prisreduksjonen var forventet, men gledelig. 

TYRKIA: Tyrkia reagerer kraftig på at USA vil utstyre krudisk milits i Syria med tunge våpen. Men kurderne er takknemlige og sier det vil framskynde bekjempelsen av IS, skriver Dagsavisen. USA og Tyrkia er begge Nato-allierte og enige om at IS må bekjempes i Syria. Tyrkia er også mer enn villig til å slutte seg til den USA-ledede offensiven mot Raqqa, men på betingelse av at ikke kurdisk milits deltar. USA på sin side mener den syrisk kurdiske militsen har vært en av de mest effektive bakkestyrkene i kampen mot IS i Syria.

Fredag 12.​​​mai:​

LUFTFORSVARETS HEMMELIGE RAPPORT: Norge må enten bli med i Natos rakettskjold, eller skaffe sitt eget skjold, mener Luftforsvaret. Luftforsvaret beskriver i hemmeligstemplet rapport enorme hull i dagens norske luftvern, skriver Klassekampen. Her slås det fast at Forsvaret i dag ikke er i stand til å beskytte Norge mot angrep fra missiler og presisjonsstyrte bomber. 

KVINNER TRIVES BEDRE ENN MENN I FORSVARET: Hele 90 prosent av kvinnene fra 97-kullet, som nå avtjener allmenn verneplikt, anbefaler førstegangstjenesten til andre kvinner. Den nye vernepliktsundersøkelsen er for første gang gjennomført med kvinner som er kommet inn som en del av allmenn verneplikt, og ikke fordi de selv har søkt seg til Forsvaret. Syv av ti svarer at tjenesten har innfridd eller overgått forventningene de hadde før de begynte på førstegangstjenesten. Samtidig oppgir 15 prosent av kvinnene at de opplever mobbing eller seksuell trakassering, skriver Aftenposten.

REVIDERT NASJONALBUDSJETT: Regjeringen foreslår en rekke endringer i forsvarsbudsjettet i revidert nasjonalbudsjett. Økte inntekter i 2017 har bidratt til å styrke materiellinvesteringsområdet, vedlikehold, oppfylling av beredskapsbeholdninger og anskaffelse av reservedeler. Forsvarsdepartementet skriver at regjeringen vil øke forsvarsbudsjettet med 738,8 millioner kroner, til 51 984 millioner kroner i forslaget til revidert nasjonalbudsjett. Økningen utgjør en vekst på 1,4 prosent.

REDUKSJON AV KYSTVAKTA: Samtidig som det varsles økte midler til forsvarsbudsjettet, foreslår regjeringen å redusere driftsutgiftene til Kystvakta med 118,9 millioner kroner. Dette skjer blant annet for å få råd til operativ testing og evaluering av kystvakt- og fregatthelikoptere. En del av Kystvaktens oppgaver overflyttes til Sjøforsvaret, skriver NRK.no

10 MILLONER EKSTRA: Forsvaret får 10 millioner mer etter utplasseringen av amerikanske soldater på Værnes, skriver Adresseavisen . Økningen på ti millioner kroner er i statsbudsjettet knyttet direkte til prøveordningen med rotasjonsbasert stasjonering av amerikanske marinesoldater i Norge.Prøveordningen skal evalueres i løpet av 2017. I følge avisen er det ikke avklart nøyaktig når.