Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

Brifer fra uke 4

Her finner du morgenbrifene fra 24-27. januar 2017.

Tirsdag 24. Januar:

STØTTE TIL NATO: På sin første hele dag som USAs forsvarsminister ringte James Mattis til NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg for å love full støtte til alliansen. Det skriver VG. Samtalen kommer etter at Donald Trump flere ganger tidligere har langet ut mot NATO-samarbeidet.

IS-KRIGERE HAR BEDRE VERN: Regjeringen vil gjøre endringer i statsborgerskapsloven som gir bedre vern for fremmedkrigere enn for Mahad Abib Mahamud. Det skriver Klassekampen. I forrige uke ble det klart at et flertall på Stortinget ønsker en domstolsbehandling av statsborgerskapssakene.

SPÅR MER STRID I NORD: Klimaendringer vil føre til mer konflikt om nye handelsruter og naturressurser i Arktis, spår den amerikanske professoren Jeffrey Sachs, i følge Klassekampen. Det vil bli økt interesse fra stormaktene og større spenninger, sa han under konferansen Arctic Frontiers i Tromsø.

SYRIA- SAMTALENE FORTSETTER: Forsøkene på å skape fred i Syria fortsetter i Kasakhstans hovedstad i dag. Håpet er enighet om en varig våpenhvile. I går møttes partene for første gang ansikt til ansikt etter fem år med krig. Forhandlingene er vanskelige i følge NRKs korrespondent Morten Jentoft

HISTORISK BEREDSKAPSØVELSE: Økning i kjemikalieutslipp, tidligere alvorlige skipshendelser og økt trafikk gjør at Kystverket i år vil gjennomføre den største olje- og kjemikalievernøvelsen i norsk historie. Øvelsen er støttet av EU, og bærer navnet Skagerrak Chemical Oilspill Excercise (SCOPE) 2017. Nasjonale aktører er brannvesen, politi, Kystvakta, Fylkesmannen med flere. Det skriver Samferdsel & infrastruktur.

Onsdag 25. Janaur 2017:

NORSKE POLITIKERE TIL MOSKVA: Til uken reiser en tverrpolitisk norsk delegasjon til Moskva. Det er første gang siden sanksjonene ble innført. Leder av Utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt leder delegasjonen. Politikere fra Ap, Høyre, Sv, Frp og Venstre vil være med til Moskva. Det skriver Aftenposten.

VARSLER DEMONSTRASJON: Aksjonsgruppen «Styrk Heimevernet!» er bekymret for HV-kuttene og vil demonstrere lørdag. Samtidig vil gruppen formelt etablere seg som en organisasjon. Gruppen mener også at Forsvarets langtidsplan er så dårlig at den må sendes tilbake til Stortinget. Til aldrimer.no  peker de på at Stortinget kun fikk en enkelt arbeidsdag til å behandle den 121 sider lange planen.

HELIKOPTERKRANGEL OM RYGGE: Høyre politikere i Østfold ser rødt etter at avisen Nordlys i går omtalte en kronikk der Arbeiderpartiet sier de vil sikre at Bardufoss fortsatt skal ha militære helikoptre. Tage Pettersen anklager partiet for å snu om Rygge, melder NRK.

FANT FLYBOMBE I SJØEN: Vest politidistrikt bekrefter at det er funnet en flybombe i sjøen utenfor Bergen, i tillegg til tre andre eksplosiver. Bomben stammer ifølge NRK fra 2. verdenskrig, men det er foreløpig ikke klart hvilken type bombe det er snakk om. 4. Oktober 1944 ble det sluppet 1432 bomber over Laksevågsiden i et forsøk på å ramme tyskernes base. Flere bomber bommet på målet og traff istedenfor bebyggelsen. 193 sivile ble drept.

PROVOSERT AV STUDIETUR: Lars Gule, forsker ved Høgskulen i Oslo og Akershus og talsmann for BDS ( en internasjonal kampanje mot Israel, som står for «Boikott, desinvesteringer og sanksjoner») liker ikke at kadetter ved Sjøkrigsskolen besøker Israel, som en del av faget  «Interkulturell forståelse i en militær kontekst». Representanter fra Arbeiderpartiet og Frp sier til Vårt land, at en studietur for å lære er helt greit. 

Torsdag 26. Januar:

LOVER MER TIL FORSVAR: Arbeiderpartiet vil programfeste at Norge skal forplikte seg til å bruke 2 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) på forsvar, melder VG.

HELIKOPTERSTØTTE: Hærens helikopterstøtte har hittil bestått av Bell-helikoptre fra 339-skvadronen på Bardufoss. I november ble skvadronen vedtatt flyttet til Rygge av regjeringen og Arbeiderpartiet. Nå sier Arbeiderpartiet at de vil gå til valg for å beholde Hærens helikoptre på Bardufoss, ifølge Nye Troms. Saken omtales også på lederplass i Nordlys og Troms Folkeblad.

KNM MAUD: Ifølge Teknisk Ukeblad blir det nye fartøyet KNM Maud tidligst levert til høsten. De skriver at dette vil føre til at Forsvarets evne til sjøbasert støtte forblir begrenset i hele 2017. 

KOSTNADSVEKST FOR MILITÆRT MATERIELL: Det er avgjørende at vi greier å ta i bruk ny teknologi for å redusere kostnadene, skriver kommandørkaptein i Marien, Per Rostad i et innlegg i Afte nposten, som tar for seg kostnadsveksten for militært materiell. 

UNDERVURDERT IS FOR OFTE: – Jeg er slett ikke sikker på at det er sluttspillet vi ser I Mosul nå, sier NUPI-forsker Morten Bøås til ABC Nyheter . Han tror dette kan trekke ut. Irakiske styrker erklærte tirsdag at de har gjenerobret Mosul øst for elva Tigris. Men ekstremister fra «Den islamske stat» (IS/Daesh) biter seg fremdeles fast vest for elva Tigris. Han advarer mot å tro at det kun er religiøs fanatisme i gruppen. – Det er også folk som kan militær strategi, og denne kombinasjonen gjør bevegelsen spesiell.

POLITIKER PÅ SKOLEBENKEN: Stortingsrepresentant Jørund Rytman fra Frp har begynt på Forsvarets høyskoles sjefskurs.Det skriver dagsavisenfremtiden.no

 

Fredag 27. Januar:

HELIKOPTERTØRKEN I KV: Aftenposten  skriver i dag om konsekvensene ved begrensningene for bruk av de nye NH90-helikoptrene. Bekjempelse av ulovlig fiske og redningsaksjoner i nordområdene er svekket. Forrige uke kom det fram at Forsvaret er redd for at NH90-helikoptrene skal ta skade av å stå parkert om bord i kystvaktfartøyer når det er røff sjø. 

AP OG LANGTIDSPLANEN: Bladet Vesterålen skriver på lederplass at Arbeiderpartiet i praksis bryter ut av forliket om Forsvarets Langtidsplan. En pressemelding fra blant andre Jonas Gahr Støre lover egne helikoptre for Hæren plassert på Bardufoss. Støre besøker i dag Andøya og avisen mener det vil være naturlig for partiet å se med friskt blikk på forholdet mellom Andøya og Evenes.

BØR BRUKE MER PÅ FORSVAR: VG skriver på lederplass at Norge snarest mulig bør øke forsvarsbevilgningene til to prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP). I dag bruker Norge nesten 1,6 prosent av BNP på Forsvaret.

NYE FELTVOGNER TIL HV: Heimevernet skal investere nær 530 millioner i nye upansrede feltvogner, melder flere medier i dag, blant annet Klassekampen. I første omgang er det snakk om 360 nye feltvogner, og nå er anskaffelsesprosessen i gang. 

PÅ BESØK I USA: I går avsluttet Stortingets utenriks- og forsvarskomité fire dagers møteaktivitet i Washington D.C. Øyvind Halleraker (H) sier til VG at han er styrket i troen om at Norge fremdeles har en god alliert i USA etter møter med sentrale personer i Trump-administrasjonen.

I dag er det den internasjonale holocaustdagen, datoen for frigjøringen av de overlevende i Auschwitz-Birkenau i Polen.

Publisert 2. februar 2017 08:44.. Sist oppdatert 3. februar 2017 15:25.