Nyheter:

Brettet, limte og bygget stridsvogn av papp

Denne stridsvognen bygget Njord og Mathias da skolen ble kornonastengt.

Publisert Sist oppdatert

– Vi kan skyte gjennom kanonen med Nerf-piler, forteller 12-åringene Njord Nicholson og Mathias Ferstad. Det var Njord som kom opp med ideen om å bygge doningen. Det fikk han og kompisen Mathias god tid til før helgen, da Bryn skole i Bærum holdt koronastengt sist fredag.

– Det var så kjedelig at skolen stengte, så jeg måtte jo finne på noe!

Familie i 1. og 2. verdenskrig

12-åringen Njord fra Rykkinn i Bærum er langt over gjennomsnittet interessert i militært materiell, 2. verdenskrig og Forsvaret. Han sluker informasjon, bøker og ikke minst serier om krigen på TV og Netflix. Bestefaren tjenestegjorde for Royal Marines mens slekta ellers har vært involvert under både 1. og 2. verdenskrig.

– Jeg er veldig interessert i stridsvogner og spesielt de fra 2. verdenskrig. Egentlig var ideen å bygge en Leopard II. Men så ble kanonen litt for stor i forhold til vogna, og da lignet den mer på en KV-2.

– En KV-2?

– Ja, vet du ikke at det var en russisk tanks fra 2. verdenskrig?

– OK, men det heter stridsvogn på norsk, forsøker vi oss....

– Jaja, det vet jeg jo.

– Hvilken er den beste stridsvognen?

– Jeg synes jo at Leopard I er ganske kul, men Maus er kul den også. Det er en protype på en tanks (!) fra 2. verdenskrig som aldri ble brukt, forklarer 12-åringen til Forsvarets forum.


Måtte finne på noe da skolen stengte

Enn så lenge har stridsvognen holdt seg godt, for det har ennå ikke regnet....

– Jeg har sett på YouTube at russere bygger stridsvogner til å leke med i metall. Men jeg har ikke metall, så jeg og kompisen min Mathias Ferstad måtte bruke papp. Jeg fikk masse papp fra en butikk i nærheten og så fant jeg noe papp i kjelleren hjemme.

– Hva var vanskeligst?

– Det var å klippe til formene.

– Laget du tegninger på forhånd?

– Nei, jeg tok det litt etter hvert. Mathias var med og holdt når det skulle limes og sånn.

Fremdriften består av en sparkesykkel. Både stridsvognens chassis er av papp, noe også selve kanonen er av. Og foran på venstre side er det et maskingevær - laget i papir.

– Det går ikke å skyte med det altså!

12-åringen synes det er synd at skolen er stengt på grunn av koronaviruset.

– Det er leit at folk kan dø av dette. Men jeg er ikke redd for dette, selv om det sikkert er vanskelig for gamle folk, som bestemor og sånn, sier Njord.

– Hva skal du bli når du blir voksen?

– Jeg vil gjerne jobbe i Forsvaret eller noe sånt, sier Njord.


Vil gjerne kjøre ekte stridsvogn

Verken Njord eller Mathias har kjørt stridsvogn noen gang, men de har sett dem på Forsvarsmuseet.

– Det hadde vært skikkelig kult å få lov til å sitte på en gang!

Telemark bataljonssjef Ole Christian Emaus tar de to 12-åringene på ordet.

– Det varmer et godt offisers- og kavalerihjerte å høre slike historier som dette. Disse 12-åringene må vi sørge for at får en tur innom oss på Rena, så de får kikke på materiellet vårt både innvendig og utvendig, sier Emaus.

Det varmer et godt offisers- og kavalerihjerte å høre slike historier som dette


TMBN-sjefen og resten av avdelingen hans reiser akkurat nå tilbake med materiell og personell fra den avlyste øvelsen Cold Response.

– Vi redeployerer med hele avdelingen nå, i biler, med fly og med båttransport og jernbane tilbake til Rena. Så er vi klare til innsats igjen, sier han.