Nyheter:

Brasils president Jair Bolsonaro (t.h.) og helseminister Eduard Pazuello under sistnevntes innsettelsesseremoni onsdag.
Brasils president Jair Bolsonaro (t.h.) og helseminister Eduard Pazuello under sistnevntes innsettelsesseremoni onsdag.

Bolsonaro gir general jobben som helseminister

Brasils president Jair Bolsonaro har gitt Eduardo Pazuello, en general i hæren uten tidligere medisinsk erfaring, jobben som helseminister.

Publisert

Pazuello har hatt stillingen på midlertidig basis siden mai og er den tredje helseministeren siden april. 57-åringen har i motsetning til sine to forgjengere rettet seg etter Bolsonaros linje i håndteringen av koronapandemien.

Bolsonoaro har omtalt sykdommen som «en liten forkjølelse», og anbefalt at leger behandler covid-19 med legemiddelet hydroksyklorokin, til tross for manglende bevis på at den er effektiv mot sykdommen.

– Vi måtte lære underveis, skifte hjul på bilen mens den kjørte. Ansvaret var enormt, men vi hadde total frihet til å innføre de nødvendige tiltakene, sa Pazuello under innsettelsesseremonien.

Bolsonaro, som tok ham i ed, hadde med seg en eske med hydroksyklorokin.

– Studier viser at rundt 30 prosent av dødsfallene kunne ha vært unngått om hydroksyklorokin ble gitt tidlig, sa han, uten å oppgi bevis for påstanden, som står stikk i strid med en rekke studier.

Videre angrep han nok en gang landets delstatsguvernører for å ha innført nedstengningstiltak og «overgitt seg til panikken spredt av mediene».

Brasil, som har en befolkning på 212 millioner mennesker, har nest flest dødsfall i verden som følge av pandemien, med mer enn 134.000. Kun USA har flere.

I regjeringen til Bolsonaro, som tidligere var offiser i den brasilianske hæren, er nå 11 av 23 medlemmer tjenestemenn fra militæret.