Bondevik advarer Solberg mot koalisjon i Persiabukta

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik advarer regjeringen mot å støtte en amerikanskledet koalisjon i Persiabukta.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg vil advare regjeringen om, og de må tenke grundig gjennom, at en eskorte for å beskytte skipsfarten kan føre til en eskalering, selv om det i utgangspunktet virker som et lite og godt bidrag, sier han til Dagbladet. 

– Det er ikke noen selvfølge at Norge skal følge USA i en operasjon som den som nå planlegges. Vi legger jo alltid vekt på hva vår mektigste allierte ønsker, men her må vi foreta en selvstendig vurdering hvor man nøye vurderer to ting: At en slik operasjon er i henhold til internasjonal lov og rett, og at en operasjon som dette kan være med å eskalere konflikten mellom USA og Iran og føre til krig, sier Bondevik til Dagbladet.

Et feilgrep

KrF-høvdingen er kritisk til Frps Per-Willy Amundsen, som har beskrevet det som en selvfølge at Norge skal støtte USA. 

– Frp sa noe lignende i 2003 da det gjaldt Irak, nemlig at vi må følge USA. Jeg tror vi skal være glad for i dag at både regjeringen jeg ledet, og stortingsflertallet sa nei til det, for invasjonen i Irak har vist seg å være et stort feilgrep, sier Bondevik.

Forespørsel fra USA

Regjeringen har mottatt en forespørsel fra USA om å bli med i en koalisjon med mål om å beskytte skipstrafikken i Hormuzstredet. Bakgrunnen er at flere kommersielle skip har blitt angrepet i området. Iran, som er i en eskalerende konflikt med USA, er blitt pekt ut som den ansvarlige part.

I en epost til Klassekampen skrev Forsvarsdepartementet i slutten av juni at: 

«Vi har mottatt en forespørsel fra USA om bidrag til en form for mekanisme for å styrke sikkerheten for skipsfart i Hormuzstredet. Vi stiller oss positive til USAs initiativ, men det er behov for mer informasjon før vi gjør en vurdering av eventuelle norske bidrag».