Nyheter:

Bokanmeldelse: «Kryssild»

Fortellinger om ukjente sjøslag.

​​

Alle er vel kjent med hvilken trussel de tyske ubåtene utgjorde mot Atlanterhavskonvoiene, men at store tyske overflatefartøyer også jaktet på konvoier i krigens første år synes mere ukjent. Den tyske marinen, som i krigens første år hadde få ubåter, sendte også sine største og mest moderne overflatefartøy ut i Atlanterhavet på jakt etter konvoiene, og mot disse tunge og raske overflateskipene (slagskip, slagkryssere, lommeslagskip og tunge kryssere) hadde handelsfartøyer liten sjanse. Heldigvis skjedde dette skjelden. Havet var stort og konvoiene vanskelig å finne.

Alf R. Jacobsen gir i sin bok gir en levende beskrivelse av denne dramatiske fasen av sjøkrigen som varte til slagskipet Bismarck ble senket 27. mai 1941.I boken følges et par skip, «Cetus» og «Borgestad» som eksempler, og historien er møysomlig rekonstruert basert på brev og dagbøker.

Jakten på informasjon for å knekke tyskernes kodetrafikk spilte en viktig rolle i kampen. Her var mange brikker viktige, også kodebøker tatt under Svolvær-raidet vinteren 1941.

Alf R. Jacobsen har med denne boken dekket en ny og for mange ukjent side av krigen. 

​«Kryssild» er, som så mange av Jacobsens bøker, en leseverdig bok som også gir en god beskrivelse av de enkelte tyske overflatefartøyene.

​