Nyheter

Forrige utgave av Soldaten i felt kom i 1985. Neste år er planlagt utgivelsen av en ny utgave av boken.

Legendarisk forsvarsbok i ny utgave 

Mye har skjedd på slagmarken de siste 40 årene. Den nye utgaven av «Soldaten i felt» skal reflekterer dagens krigføring, inkludert bruken av droner og annen ny våpenteknologi.

Publisert

– Dette er jo Forsvarets svar på Hakkespettboka i Donald Duck, sier Forsvarets sjefssersjant Rune Wenneberg om den nye utgaven. 

Neste år kommer en ny utgave av «Soldaten i felt», håndboken som har inspirert og undervist soldater i over 60 år. 

Soldaten i felt er en bok som bryter ned hele soldatprofesjonen i korte tekster og engasjerende tegninger, illustrert av Anders Hauge. 

Boken fra 1960 har holdt sin relevans og nytte gjennom årene, mener sjefssjersjanten. «Soldaten i felt» er høyt verdsatt av forsvarsfolk landet rundt. Den siste utgaven kom ut i 1985, og den nye versjonen kommer i 2025.

– Hvorfor tror du denne boka har hatt så stort inntrykk på forsvarsfolk?

– Det er jo fordi at den dreier seg om kjernen i profesjonsforståelsen. Det er altså håndverket, utøvelsen i krig. Og den er illustrert av Hauge på en fantastisk god måte, svarer Wenneberg.

Teknologiske utviklinger

De siste 40 årene har det skjedd mye innen militærteknologi. Det er derfor man har satt i gang arbeidet med en ny utgave, forteller Wenneberg.

Anders Zahl Pedersen er prosjektansvarlig for den nye boken. Han sier at den nye utgaven skal gi et bilde på hvordan en fremtidig krig i Norge kan se ut for den enkelte soldat. 

I arbeidet med den nye boken har de sett på relevante erfaringer fra krigen i Ukraina.

Pedersen forteller at det har skjedd store utviklinger på slagmarken, spesielt i drone- og EK (elektronisk krigføring)-spekteret.

– For enkeltmannen blir man oppdaget mye lettere av sensorer, enten det er EK som peiler signaler, eller om det er droner som ser termisk, så blir man oppfattet i mye større grad enn man gjorde tidligere, forteller Pedersen.

I tillegg nevner han at krigens tempo har økt med årene:

– Raske pansrede kjøretøy i de fleste manøverbataljoner gjør at angrepsstrid til fots ikke er like relevant som det var.

Pedersen gir også eksempler på kapitler i førsteutgaven som ikke vil få like mye oppmerksomhet i den nye boken:

– Den gamle «Soldaten i felt» inneholder mange sider om skimarsj. Vi ser ikke for oss at krigføring med store infanteriavdelinger kan foregå på den måtenlenger, sier prosjektlederen.

En krig på norsk jord

Gjennom de ulike kapitlene skal boken ta for seg alle de ulike prosedyrene i en krig og enkeltmannens funksjon i striden. 

BILDER: – Selv om komposisjonene og det visuelle uttrykket er litt annerledes, så lever Hauges tydelighet og detaljfokus i illustrasjonene videre, sier Illustratør Lars Martinsen.

Nytt i denne utgaven er at boken blir en blanding av skjønnlitteratur og faglitteratur. Boken skal følge infanteristen «Sverre» fra han blir kalt inn i som reservist til en militær konflikt i Norge.

Hvert kapittel vil starte med en narrativ del som skal forsterke fagstoffet som kommer i kapitlet. Dette skal å gi en forestilling av hvordan teknikene kan komme til bruk i en reell situasjon.

– Hvis du er en uerfaren soldat og aldri har sett eller måttet forholde deg til hvordan krig kan se ut, så skal det her være et bidrag inn i å skape de mentale bildene, sier forfatter i prosjektet Atle Langeby Nilsen.

Ny visuell profil

Den nye utgaven av «Soldaten i felt» illustreres av Lars Kristian Aune Martinsen. På tross av at han selv benytter andre teknikker og stilart enn blyanttegninger for å illustrere, så lan lar seg inspirere av mye i Haugens ikoniske tegninger. 

– Bilder fra den boka henger overalt i messer og kaserner. Så det er jo en stor ting å ta i, men det er et veldig kult og ærefullt oppdrag å få, sier Martinsen. 

Martinsen lager 3D-modeller i samme program som brukes til å lage spill og spesialeffekter i filmer. Han sier det er flere fordeler ved å benytte seg av det digitale verktøyet.

– Når jeg først har lagd én 3D-modell av en stridsvogn eller en positur for en soldat, så kan jeg gjenbruke den samme modellen og vise den fra alle forskjellige vinkler, duplisere den og endre den, forteller Illustratøren.

Han legger til:

– Hvis du sammenlignbart tegner med blyant eller pensel og vil se den fra en helt annen vinkel, så er det dessverre bare å begynne på nytt igjen.

Prosjektleder Pedersen sier han nesten har fått utelukkende gode tilbakemeldinger. Likevel skjønner han usikkerheten til dem som savner mer av den klassiske blyanten. 

– Planen er at denne skal ligge under juletreet til alle dedikerte soldater neste år, sier Pedersen og forteller at trioen ligger godt an med arbeidet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Powered by Labrador CMS