Nyheter

HVA HAR HAN PÅ LUR? Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) skal presentere forsvarsbudsjettet fra Sørlandet.

Midler til HV og teknologi – hva mer kommer Gram med?

Noen lekkasjer har allerede kommet, men mandag får man omsider vite hva som skal brukes penger på i forsvarssektoren til neste år.

Publisert

Når statsbudsjettet legges frem mandag, er det for første gang med midler til opptrappingen av Forsvaret og gjennomføringen av langtidsplanen (LTP) som ble lagt frem i vår. 

Satsingen på Forsvaret er allerede planlagt i kroner og ører, hvor budsjettet er på 1635 milliarder kroner frem til 2036. 

Det er 611 milliarder mer enn opprinnelig budsjettert. 

Ifølge langtidsplanen er det planlagt å bruke 100 milliarder i LTP-midler i 2025, 15 milliarder mer enn i 2024-kroner. 

I revidert statsbudsjett i mai ble det gitt sju milliarder ekstra til forsvar, så da ligger det an til å bli åtte milliarder ekstra denne gangen. 

Så er spørsmålet hva pengene skal brukes på.

HV og kvanteteknologi

Noen drypp har allerede kommet. 

I september varslet forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) at Heimevernet ville få 277 millioner kroner mer å rutte med neste år. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

124 av millionene er øremerket mer trening til soldatene, mens henholdsvis 95 millioner og 31 millioner går til flere soldater og klær og utstyr. 

I tillegg går 16 millioner til betalte verv, mens elleve millioner er satt av til styrket tilbud for HV-ungdommen. 

Det er også offentliggjort at regjeringen ønsker å satse på kvanteteknologi, som er sentral for radarer, navigasjon og databehandling, og kan utvikle nye type materiell.

Rundt 40 millioner skal brukes av forsvarsbudsjettet. 

Hva kan vi vente oss?

Mandag klokken ti legges altså stats- og tilhørende forsvarsbudsjett frem. Bjørn Arild Gram er til stede på Kjevik i Kristiansand, hvor han kommer til å kommentere budsjettet. 

Også Heimevernets sjef Frode Ommundsen, sjef for Forsvarets høgskole Dag Rist Aamoth og Statsforvalter i Agder Gina Lund vil være til stede. 

Dermed er det mye som tyder på at det blir lagt av penger det neste året på noe som er relatert til Kjevik, Heimevernet og utdanning. Kortene holdes enn så lenge tett til brystet. 

Selv om det er tjuvstartet litt allerede i år, er 2025 startåret for langtidsplanen som ble vedtatt før sommeren. Dermed kan man forvente å få mer konkrete planer om hva som skal brukes penger på å igangsettes det kommende året. 

Powered by Labrador CMS